Inimesed on üksteisest sotsiaalselt eraldatud, pered on kõik koos ning kinod on kinni. See tähendab, et kodune meelelahutus võtab olulisema rolli ning miks mitte vaadata just erinevaid viirustega seotud filme. Neid on palju tehtud - erinevas stiilis ja maitses. Mõni väga lähedale meie praegusele seisule, mõni on päris fantaasia, kuid üks on kindel - need on kõik suurepäraselt meelelahutuslikud.

"Contagion"

15. Contagion (2011)


Alustame kohe kõige olulisemaga, sest selle sündmused on meie praegusele olukorrale kõige lähemal. Ka siin filmis algab kõik Hiinast, süüdi on nahkhiir, ka siin ei tohi enda nägu puudutada, peab palju käsi pesema, sotsiaalselt eemale hoidma ning ka siin on võltsuudiste ja valeravimitega hirmu külvamise mure. Praeguse Koroonaviiruse puhanguga on see film tõusnud uuesti päevakorda ning on olnud juba kuu aega ka Netflixi TOP 10 enim vaadatud teoste hulgas.

Põnev ja kaasahaarav lugu!

Märul, draama, ulme, thriller

"12 Monkeys"

14. 12 Monkeys (1995)


Globaalne pandeemia on siin põhilise narratiivi taustaks, sest peategelane James Cole (Bruce Willis) on ajarändur, kellel on üks ülesanne - leida tulevikus laastavat tööd tegeva haiguse põhjus. Terry Gilliami lavastatud meistriteos on üks paremaid ulmefilme, mida oleme näinud. Põhiline motiiv on vaba tahte lahkamine ning mis rolli see meie saatusega võib mängida.

Müsteerium, ulme, thriller

"93 Days"

13. 93 Days (2016)


Üks väheseid päris elus toimunud sündmuse põhjal valminud film siin nimekirjas. Lugu põhineb 2014 aset leidnud Ebola viiruse epideemial ning keskendub arstidele, kes proovisid seda probleemi lahendada Nigeerias. Tegemist on Nigeerias tehtud filmiga, seega paljud pole sellest midagi kuulnud ning kuna see põhineb ka reaalselt toimunud epideemial, siis sündmused ei ole nii dramaatilised kui ootaks, kuid siin on suurepärane näitlemine ja ootamatult hea produktsioon.
Vihje: valge mees siin kedagi päästma ei tule!!!

Draama

"Pontypool"

12. Pontypool (2008)


Tegemist on õudusthrilleriga, mis kasutab tugevalt fantaasiat. Tegevustik on fokuseeritud ühele väikesele raadio lindistusstuudiole Ontarios, kus peagi hakkab liikuma salapärane viirus. Huvitavaks teeb selle idee, kuidas see haigus liigub - sõnade kaudu. Mõistusest haigeks jäänud inimesed muutuvad vihasteks zombideks. Siin on palju häid ideesid ning peidetud motiive. Samuti päris ootamatu pööre ka haiguse päritolu kohta.

Fantaasia, õudus, thriller


"It Comes at Night"

11. It Comes at Night (2017)


Põhimõtteliselt on tegemist puhta õudusfilmiga, kuid siin on müsteerium seotud salapärase haigusega. See on päris tume, isegi lausa masendav film nii enda narratiivis kui sõnumis, mis ainult läheb sügavamale ja sügavamale. Vaadake ära, siis mõistate, mida mõtlen. Lugu leiab aset haiguspuhangu täiesti lõpus kui epideemiad ja pandeemiad on enda töö juba ära teinud. Ellujäänud on paranoilised ning kardavad nakkust iga hinnaga. Sündmused käivituvad kiirelt.

Müsteerium, õudus

"Night of the Living Dead"

10. Night of the Living Dead (1968)

Ei saa unustada klassikuid. Lisaks haigusele on alati oluline element selliste filmide juures - grupi dünaamika. Kuidas see mõõtmatu ja tihti ka nähtamatu oht inimesi mõjutab. Paranoia ja väikene ruum on ohtlik kombinatsioon. Muidugi ei tasu unustada zombisid. Tegemist on tänaseks 52 aastat vana filmiga, kuid see on endiselt hea ja ajale hästi vastu pidanud.

Õudus

"28 Days Later..."

9. 28 Days Later... (2002)

Brittide filmiklassika, mis on unikaalne nii zombifilmi kui õudusfilmina. Uue sajandi alguseks oli zombifilm kui žanr ennast ammendanud, siis just see film defineeris palju asju ümber. Tühjad tänavad on kindlasti üks pilk, mida ka täna ise enda silmaga saame näha. Lugu ise algab peategelase ärkamisega. Neli nädalat on möödas kui müstiline haigus alustas enda teekonda, kuid nüüd on kõik nii vaikseks jäänud. Peab ainult ootama, et pimedaks läheks...

Draama, õudus, ulme, thriller

"BPM (Beats Per Minute)"

8. BPM (Beats Per Minute) [120 battements par minute] (2017)

Muudame korraks suunda ja tempot. Vaatame lähemale reaalsusele ning tõmbame paralleele hetkel käimasoleva Koroonaviiruse pandeemiaga, mis toob selgelt esile valitsuste ja süsteemide nõrkused. AIDSi epideemiast on erinevaid filme, kuid kõige paremini tabab asja südant hiljutine Prantsusmaa draama. Film vaatab lähemalt ACT UP liikumist 30 aastat tagasi, noorte leppimist surmaga, aktivismi ja poliitiliste organisatsioonide hoolimatust.

Draama

"We Were Here"

7. We Were Here (2011) | How to Survive a Plague (2012)

Need kaks dokumentaalifilmi panime kokku, sest teema on sama kuid käsitlus äärmiselt erinev. Mõlemad räägivad AIDSi kriisist ning kuidas sellega toime tuldi (või õigemini siiani toime tullakse). "We Were Here" räägib lugu läbi viie inimese mälestuste. Nad on kõik väga erinevad inimesed, kuid probleemid on üllatavalt samad. "How to Survive a Plague" on pingelisem, sest kasutab reaalseid dokumentaalseid kaadreid ning keskendub rohkem TAG ja ACT UP gruppide tegevusele ning võitudele.

Dokumentaalfilm, ajalooline, biograafiline

 "Resident Evil" (2002)

6. "Resident Evil" filmiseeria (2002-2017)

Kuus filmi ja 1,2 miljardit dollarit kinokassat teeb sellest ühe edukaima zombifilmide frantsiisi. Põhineb samanimelisel videomängul (millest uus mäng ilmub ka kuu aja pärast), kus õuduslik element vahetatakse välja märuli vastu. Siin on palju fantaasiat, kus tugev naine kannab peaosa ning meelelahutus on garanteeritud. Tõsist narratiivi siin ei ole, kuid haigus nimega T-viirus (ja variatsioonid) on tapnud enamus inimkonnast ja kes veel elus, ei pruugi olla inimene.

Märul, seiklusfilm, õudus, fantaasia, ulme

"The Andromeda Strain"

5. The Andromeda Strain (1971)


Klassika on seda tavaliselt põhjusega. Jällegi üks film, mille idee ja teostus on säilinud tänaseni. 1971 aastal tehtud Michael Crichtoni raamatul põhinev lugu toob vaatajani situatsiooni, et mis juhtub kui alla kukub sateliit, kus on kaasas ka külaline. See on ohtlik patogeen, mis läheb inimeselt inimesele, kuid pole tehniliselt viirus (rohkem sisu ei riku). Filmis on palju meeldejäävaid keerdkäike ning eelkõige lõpp. Inimkonna nimel käib terve mäng - mis on see salapärane haigus ja kas seda on võimalik üldse peatada?

Ulme, thriller


"I Am Legend"

4. I Am Legend (2007)


See film on omal ajal palju räägitud ja Will Smithi mõnus sooloprojekt. Fookus ei ole mitte enam haigusel, vaid selle järellainetusel - üksikul inimesel, kes on jäänud maha. Ja maha siin tähendab elama, sest tõepoolest - elavaid inimesi on siin vähe. Filmis on omajagu märulit, emotsionaalseid momente ning ootamatuid keerdkäike. Tõeline müsteerium ka - mis haigus see on ning kas seda on võimalik ka ravida. Õnnelikku lõppu ei tasu siin ootada.

Seiklus, draama, ulme, thriller


"Outbreak"

3. Outbreak (1995)


Ameerikasse smuugeldatud ahvipärdik toob kaasa surmava viiruse, mis hakkab USA linna laastama. Wolfgang Peterseni tänaseks filmiklassikaks muutunud draamafilm loob situatsiooni, kus Ebola-laadne haigus võtab võimust. Salapärane Motaba viirus hoiab pingeid kõrgel ning sündmuste keerdkäiku on raske ette näha. Inimesed surevad ning tihti tundub, et seda haigust ei ole võimalik kontrolli alla saada. See on pingeline lugu, mis tõmab endaga kaasa, ehk siis suurepärane plaksumaisi ja kodukino filminauding.

Draama, seiklus, thriller


"World War Z"

2. World War Z (2013)


Brad Pitt riskib kõigega, et inimkonda päästa vaktsiini loomisel. "World War Z" on üllatavalt kaasahaarav ning pakub pingelisi momente läbi mitme žanri. Maailmas on esile kerkinud veider viirus, mis muudab inimesed zombideks. Gerry Lane (Brad Pitt) on teadlane, kes asub uurima seda viirust - kust see tuli, kuidas see toimib. Selle tarbeks reisib üle terve gloobuse ja satub ühest ohtlikust olukorrast kohe järgmisesse. Filmi suurim pluss on oskus luua pinget momendini, kus vaatajad hoiavad ka hinge kinni, sest äkki zombid kuulevad. Olen seda vaadanud mitu korda ning vaatan ka lähipäevadel uuesti.

Märul, seiklus, õudus, thriller

"[REC]"

1. REC (2007) | Quarantine (2008)


Panin siia ka kaks nime, kuid võimalusel soovitan vaadata siiski originaali. USA versioon pole nii hea, kuid kui muud üle ei jää, siis sobib see ka. Reporter ja kaameramees lähevad koos päästjatega ühte kortermajja, mis on karantiinis ning leiavad sealt eest mitmed õudused. See on korralik viiruse lugu, kuid eelkõige puhas õudus, mida soovitaks vaadata öösel - üksinda - tuled kustus - mõni aken või uks ka lahti. Kõrgelt hinnatud filmipärl, mida võib kord aastas vaadata lihtsalt meeldetuletuseks, et mida kõike on võimalik teha suurepärase ideega. Eelarve polegi alati vajalik!

Head vaatamist!

Õudus, müsteerium, thriller