Iberofest algab täna kell 21.30 ETV2 ekraanil Hispaania, Belgia, Prantsusmaa, Inglismaa ja Portugali ühistööna valminud filmiga "Mees, kes tappis Don Quijote" (2019). See on lugu ideaaliihalusest ja omal kombel tuuleveskitega võitlemisest. Režissöör Toby (Adam Driver) väntab Hispaanias don Quijote teemalist reklaamklippi. Talle satub pihku DVD tema enda kümne aasta taguse tudengifilmiga "Mees, kes tappis don Quijote". Toonane peaosatäitja (Jonathan Pryce) on end sellest ajast peale tõsimeeli don Quijoteks pidanud.

Tõeline maiuspala, maestro Pedro Almodóvari "Valu ja hiilgus" on festivali raames ekraanil 8. aprillil. Hispaania poolt möödunud aastal võõrkeelsele Oscarile kandideerinud filmis kehastab Antonio Banderas osaliselt režissööri alter ego: füüsiliselt väsima hakkavat, elus sihi kaotanud vananevat filmimeest, kes püüab lohutust leida tagasi vaatamises senisele elule. Ei puudu ka Pedro Almodóvarile omane mõtisklus seksuaalse orientatsiooni kujunemise üle. Peakangelase lapsepõlvestseenides teeb suurepärase rolli tema emana Almodóvari "ihunäitleja" Penelope Cruz. Antonio Banderas viis rolli eest koju Cannes’i filmifestivali parima meespeaosa auhinna, samuti sai auhinna filmile muusika loonud Alberto Iglesias.

15. aprillil näidatakse Argentiina režissööri Luis Ortega filmi "Ingel".
Carlitos on 17-aastane filmistaari välimusega nooruk – heledate lokkide ja lapsenäoga. Juba lapsena ihaldas ta teiste asju, kuid alles noorukina andis endast tunda tema tõeline kutsumus – olla varas. Uues koolis kohtub ta nägusa Ramoniga. Koos alustavad nad teed avastuste, armastuse ja kuritegude maailma. Tapmine on lihtsalt juhuslik vägivalla kõrvalharu, mis aga lumepallina veerema hakkab, kuni Carlitos lõpuks vahistatakse. Tänu oma ingellikule välimusele hakkab press Carlitost „surmaingliks“ kutsuma. Temast saab üleöö kuulsus, ehkki arvatakse, et ta on sooritanud kokkuvõttes üle 40 röövi ja 11 mõrva. Hetkel, pärast 46 aastat vanglas, on Carlos Robledo Puch Argentina ajaloos kõige pikemalt vangis olnud kinnipeetu. Tõsielusündmustel põhineva filmi lavastas Luis Ortega, kelle Argentina filmikriitikud kuulutasid ka 2019. aasta parimaks režissööriks.

22. aprillil linastub Kolumbias valminud "Ahvid" (2019).
Eemal tsivilisatsioonist, kuskil Kolumbia kauges mäestikus, valvab müstiline noorukitest koosnev ja hambuni relvastatud rühmitus ameeriklannast pantvangi ülesandega hoida teda elus. Et suhted värvatute ja pantvangi vahel on sõbralikud, siis ei paista ülesanne kuigi keeruline. Peagi langeb peidupaik aga relvastatud rünnaku alla ning nii noorukid kui nende pantvang peavad võitlema ellujäämise nimel. Alejandro Landesi võrratu pildikeelega ning erakordsete näitlejatöödega apokalüptiline thriller on võitnud lugematuid parima filmi ja režii auhindu nii siin- kui sealpool Atlandi ookeani, neist eredaimana särab Sundance’i filmifestivali žürii eripreemia.

Viimase Iberofesti raames näidatava filmina näeb 29. aprillil Tšiili film "Ema".
Noore ekstsentrilise reggaetoni tantsija Ema (Mariana Di Girolamo) abielu koreograaf Gastóniga (Gael García Bernal) leiab lõpu, kui nad ei saa hakkama ühiselt lapsendatud poja Polo kasvatamisega. Lapsest loobunud naise tantsulis-seksuaalne odüsseia isikliku vabanemiseni kulgeb mööda Tšiili sadamalinna Valparaíso tühje tänavaid, kätkedes endas mässu avaliku korra vastu ja arvukaid juhusuhteid. Siiski ei anna Ema alla ‒ tal on plaan, kuidas kõik kaotatu tagasi võita. Film esilinastus 2019. aasta Veneetsia filmifestivali võistlusprogrammis, kus see pälvis noortežürii parima filmi auhinna. Filmi lavastaja Pablo Larraín on ühtlasi ka Tšiili olulisemaid filmi- ja sarjaprodutsente.