“Collateral Beauty” on lugu Howard Inletist (Will Smith), kellel on äärmiselt keeruline toime tulla pisitütre kaotusega. Et kuidagigi oma tundeid leevendada, on mees otsustanud kirjutada kirju. Tavaliselt saadetakse kirju inimestele, ent Howard on otsustanud kirjutada hoopis asjadele, kontseptsioonidele nagu Aeg, Armastus ja Surm.

See kõik valmistab parajat peavalu tema äripartneritele. Nimelt on Inleti käitumise tõttu nende firma sunnitud silmitsi seisma pankrotiga. Partnerid, nähes mehe kirjutatud kirju, palkavad Aega, Armastust ja Surma kehastama kolm näitlejat, kes ka ise parajasti elus raskeid etappe läbivad. Siin paar huvitav-lohutavat fakti filmi ja selle loomise kohta.

1. Idee - filmi käsikirja autor on Allan Loeb. Mees räägib, et on juba pikka aega veeretanud mõtteid tegelasest, kes on läbi elanud midagi kohutavat ning on täiesti vihane ja katki. Ta kirjutab kirju Universumile, sest keda muud sellises abitus olukorras süüdistada? Loebi sõnul mõlkus see idee tal mõttes aastaid ning keeldus teda rahule jätmast. Tänu režissöör D. Frankelile ning loo kangelasele Will Smithile ongi tema idee realiseeruda saanud.

2. Palju variante - Kui filmi produktsioon oli veel päris lapsekingades, käisid pingsad arutelud selle üle, millisele näitlejale loo kandev roll saab. Kõigepealt kaaluti Howardi rolli “Wolverine” Hugh Jackmani, seejärel komöödiasarjast “Kuidas ma kohtasin teie ema” tuntud Jason Segelit. Samuti mõeldi, et peategelast võiks kehastada “Kariibi mere piraatide” superstaar Johnny Depp. Lõpuks langes liisk siiski Will Smithi kasuks.

3. Kasum - “Collateral Beauty” teenis USA’s ja Kanadas 31 miljonit dollarit, mujal maailmas 57.2 miljonit dollarit, kogukasum oli seega 88.2 miljonit dollarit. Arvestades filmi 36-miljoni-dollarilist eelarvet oli selline tulem lausa suurepärane, ent oli siiski Will Smithi karjääri vähima kasuga filmi avanädalavahetus. Samas tuleb silmas pidada, et samal ajal “Collateral Beautyga” tulid välja ka edukad filmid nagu “Rogue One” ja “Manchester by the Sea”.

4. Universaalsus - “Titanicust” tuntud Kate Winslet (Claire Wilson) rõhutab vaatajaile filmi põhiideede relevantsust iga inimese elus. Me kõik puutume kokku armastuse, kaotuse, elu ja surmaga, ent igaühe kogemus on teisest veidike erinev. Samas pakub lohutust just asjaolu, et igaüks peab varem või hiljem nendega silmitsi seisma. Winsleti jaoks oligi enim liigutav see, kuidas filmis kõnealused teemad välja toodud ja lahti seletatud olid.

5. Õpetlikkus - Loo moraal, nagu filmi nimeski seisab, on otsida vaatamata kõigele, mis maailmas või meie endi sees toimub, seda sama “peidetud ilu”. Surma/Brigitte’i kehastanud Helen Mirren leiab, et just see ongi olulisim. Tuleb igas asjas midagi natukenegi positiivset, ilusat otsida, ka kõige raskemal ajal, ka kõige jubedamas kohas. Praegustel segastel aegadel võiks seda filmi vaadata igaüks, kes tunneb end justkui maailma raskusest rõhutu ja selle kõige keerises abituna.

Treiler:

Südamlikku draamat „Peidetud ilu“ näed Baltikumi suurimast voogedastusteenusest Go3: https://go3.tv/tvod/peidetud-ilu,vod-1544278