Ilmselt pole esimesest ega teisest maailmasõjast minutitki, millest poleks mõnd filmi vändatud. Sõjafilmihuvilised võivad lisaks "Teekonna lõpule" näiteks pilgu peale heita ka Christopher Nolani "Dunkirkile" (2017), hiljuti kinodes näidatud "1917le" (2019) või "Sõjaratsule" (2011). Nostalgiahimulistele julgeme soojalt soovitada nõuka-aegset hittseriaali "Neli tankisti ja koer". Samuti on fantastilisi sõjafilme ja -sarju sündinud ka eestlaste endi sulest, näiteks Nüganeni "Nimed marmortahvlil" ja "1944".

"Teekonna lõpp" leiab aset I maailmasõja lõpusirgel 1918. aastal Aisnes, kus vaimselt pea et purunenud noor ohvitser Stanhope salga briti sõjaväelastega oma sünget saatust, vältimatut vaenlaste rünnakut ootab. Film kajastab traagilisi sündmusi, mis absoluutselt igast eluvaldkonnast või sotsiaalsest staatusest noori mehi ilmselt nende elu lõpuni mõjutasid. Kuidas leida julgus ajal, mil maailm näib kokku varisevat? Kuidas säilitada lootust, kui tulevik paistab niivõrd tume?

1. Viiekordne edu - nagu eespool mainitud, on 2018. aasta "Teekonna lõpu" näol tegemist lausa viienda selle R. C. Sherriffi näidendi põhjal tehtud filmiga. Esimene "Teekonna lõpu" film ilmus juba 1930. aastal Ühendkuningriigis. Sellele järgnes "Die andere Seite" ("Teine pool"), üllataval kombel sakslaste endi tehtud film peaosas "Casablanca" staar Conrad Veidtiga. 1976. nägi ilmavalgust "Aces High" filmitähe Malcolm McDowelliga ning 1988. aastal lõi samale ainesele toetudes "Teekonna lõpu" ka BBC TV.

2. Toetudes päriselule - näitekirjanik R. C. Sherriff toetus "Teekonna lõppu" kirjutades paljuski oma sõprade kogemustele, kellest pea kõik olid oma silmaga näinud aastatepikkuse sõja mõju inimestele ning teadsid, mida tähendab pidevas hirmus elamine. Näidendi tegelased on peegeldus Sherriffi enda, Ida-Surrey rügemendi 9. pataljoni võitluskaaslastest.

3. Teatrigigant - teatavasti oli "Teekonna lõpp" algupäraselt näidend. See jõudis Inglismaa lavadele 1928. aastal ning trupi seas oli ka briti lavasid ja kinolinu aastakümneid domineerinud Laurence Olivier. Tema nimi on ilmselt igale lavakunstihuvilisele tuttav - teatavasti jagatakse igal aastal Suurbritannias just temanimelisi teatriauhindu. Olivier'de tähtsus on võrreldav Ameerika Tony-teatriauhindadega.

4. Ajalugu kordub - ilmselt tunneme me kõik kedagi, kes teavad kedagi, kelle vanavanaisa, -onu vms ilmasõdades paraku kaasa tegema on pidanud. Nii ka kapten Stanhope'i kehastaja Sam Claflinil, kes avastas, et tema vanavanavanaisa võttis osa St. Quentini lahingust - samast lahingust, mida filmi lõpus kujutatakse.

5. Terve sajand! - filmi jõudmine kinolinadele (kui välja arvata eellinastumised erinevatel festivalidel nagu Toronto filmifestival) 2018. aastal langes ajaliselt kokku filmi sündmuste toimumisega märtsikuus täpselt sajand varem.

Treiler: