Loo keskmes on üksildane kirjanik Theodore Twombly (Joaquin Phoenix), kellel raske leppida lahutusega tema lapsepõlve armastusest Catherine'ist (Rooney Mara). Theodore soetab operatsioonisüsteemi uuenduse, millega käib kaasas ka kunstliku intellektiga virtuaalassistent. Ta otsustab, et assistendil võiks naisehääl olla ning robot annab endale nime Samantha. Nende omavaheline romantiline suhe õitseb ning Theodore on vaimustuses sellest, kui huvitatud on Samantha (Scarlett Johansson) kõigest inimpsühholoogia ja -arenguga seonduvast.

Filmis astuvad lisaks eelmainituile üles ka linatähed nagu Amy Adams ("Nõiutud"), Chris Pratt ("Galaktika valvurid", "Tasujad"), Olivia Wilde ("Tron: Pärand") jpt.

Filmi saab näha Baltikumi suurimal voogedastusplatvormil Go3 (https://go3.tv/movies/temake,vod-1484868) , mispuhul jagame huvitavaid seikasid "Temakese" sünniloost.

1.Keeruline protsess - Tihtipeale erineb filmi lõplik trupp küllaltki suurel määral algselt kavandatust, olgu see siis näitlejate tiheda graafiku, stsenaariumi- / karakterimuutuse või hoopis millegi muu tõttu. Nii ka siin. Näiteks kui Joaquin Phoenix oli algusest peale Jonze'i nägemuse õige Theodore, pidi Samantha rolli esialgu kehastama Samantha Morton ("Fantastilised elukad ja kust neid leida"). Alles pärast filmimist, montaažis, avastas Jonze, et roll, mille nad Mortoniga koos loonud olid, ei sobinud kokku filmiga, mis sellest kõigest sündima pidi. Kiiresti asendati Morton hoopis Scarlett Johanssoniga ning suur osa stseenidest oli vaja uuesti filmida. Samuti pidi Theodore'i naist Catherine'i algselt kehastama Carey Mulligan ("Suur Gatsby), kes paraku graafikute mitteklappimise tõttu rolli Rooney Marale loovutama. Kusjuures, kolm aastat hiljem sai Rooney Marast ja Joaquin Phoenixist ka päriselus paar.

2.Inspiratsiooniallikas - Idee filmi loomiseks tekkis Jonze'il juba 2000. aastate alguses vägagi ebatavalisest kohast. Nimelt tutvus ta netis surfates veebilehega, kus oli võimalik tehisintellektiga vestelda. Mida rohkem inimesed temaga rääkisid, seda enam arenes ta sõnavara ja suhtlemisoskus. Ehkki tol ajal oli ilmselgelt kogu tehisintellektimaailm alles lapsekingades ja veebilehelt ei olnud keeruline aru saada, kuidas programm toimib, oli asja kontseptsioon "Temakese" režissöörile äärmiselt paeluv.

3.Värvide mäng - Inimestena ei adu me, kui suur osa kunstist on värvide õigel paigutusel ja kohalolul. Teatavasti on kindlatel värvidel meie jaoks alateadlikult mingisugune tähendus (valge - täius, puhtus; roheline - tasakaal, kasvamine jne) ja mängib suurt rolli meie mulje kujunemisel millestki või kellestki konkreetselt. Igasugustes kunstivormides mängib värvigamma seega väga olulist sümbolistlikku rolli. "Temakese" režissööri ja tema palgatud kinematograaf Hoyte Van Hoytema meelest tegemist pigem n-ö hübriidiga kontseptuaalse ja teoreetilise filmi vahel, mitte niivõrd ulmelooga. Seetõttu seadsid nad eesmärgiks kasutada võimalikult vähe sinist värvi, millel tavalistes sci-fi filmides alati aukoht on. Jonze väidab, et kui üks värv peaaegu täielikult elimineerida, annab see ülejäänud värvidele täiesti oma identiteedi. Enamasti on "Temakeses" kasutatud punast ja/või kollast temaatikat.

"Temakese" treilerit vaata siit: