Romantiline draama "Kolm sammu sinuni"(Five feet apart) on Justin Baldoni režissööridebüüt. See 2019. aasta hittfilm on lugu kahest noorest tsüstilise fibroosi patsiendist, kes vaatamata kohustuslikule distantsile, mida nad teineteise suhtes hoidma peavad - kuus jalga, (see peaks meile kõigile praegu eriti tuttav teema olema) teineteisesse armuvad ja suhet luua üritavad. Omavahelist kaugust peavad noored säilitama seepärast, et kahe tsüstilist fibroosi põdeva organismi kokkupuutumisel on risk saada teiselt bakteriaalne põletik, mis muudab haiguse veelgi eluohtlikumaks. Peaosades näeme sarja "Riverdale" staari Cole Sprouse'i ja Disney kanali saadetest tuntud Haley Lu Richardsoni ja Moisés Ariast. Film on inspireeritud Claire Winelandi elust ning tema auks räägime natuke sellest haigusest ja neiust endast.

Film esilinastub sel pühapäeval, 10. mail kell 21.00 kanalis TV3 film.

Mis on tsüstiline fibroos?

Tsüstiline fibroos on geneetiline haigus, mis mõjutab peamiselt kopse ja seedeelundkonda. Keha toodab paksu kleepuvat lima, mis kopse ummistab ja pankrease tööd suurel määral häirib. Haigus võib olla eluohtlik ja seda põdevatel inimestel on eeldatavast lühem eluiga. Tsüstilist fibroosi põhjustab CFTR-geeni defekt. Tervel inimesel toodab see geen valke, mis kontrollivad keharakkude soola- ja veevahetust. Eelmainitud haigust põdevatel inimestel toodab CFTR vaid vigaseid valke, mille tulemuseks ongi kleepuv ollus ja ekstreemselt soolane higi.

Kes oli filmi inspireerinud naine päriselus?

Ameeriklanna Claire Wineland põdes tsüstilist fibroosi sünnist saadik. 13-aastaselt tabas teda kopsupuudulikkus, misjärel pandi neiu kunstlikku koomasse 1% ellujäämistõenäosusega. Sellele vaatamata ärkas ta 16 päeva hiljem ja pani aluse mittetulundusühingule Claire's Place Foundation. Selle MTÜ eesmärk oli anda toetust lastele, kes põevad surmaga lõppevaid haigusi, eriti tsüstilist fibroosi, ning nende peredele. Tänaseni on CPF aidanud 26 hädas olevat peret.

Wineland oli muu hulgas ka TEDx kõneleja ja tihe külaline paljudel teistel konverentsidel. Samuti sündis temaga koostöös veebileht The Clairity Project, mis sisaldas harivaid videosid ja vloge selle kohta, kuidas on elada surmaga lõppeva haigusega. Tema eesmärk oli muuta seda, kuidas inimesed haigustesse ja nendega toime tulevatesse inimestesse suhtuvad. Lisaks sellele oli Winelandil ka isiklik Youtube'i kanal, kus ta jagas tsüstilise fibroosiga seonduvaid isiklikke mõtteid ja tundeid, rääkis oma eeldatavast elueast ja eelseisvast kopsusiirdeoperatsioonist. Nädal pärast operatsiooni suri Wineland südamerabanduse tagajärjel, enne surma jõudis ta kanalile postitada üheksa videot.

Kel huvi, võib siit leida lingi tema Youtube'i lehele: https://www.youtube.com/channel/UCTw8xGVrk4FTAJwMG6mw22w

Tunnustus tehtud töö eest.

2016. aastal nimetas ajakiri Seventeen Winelandi üheks seitsmeteistkümnest maailma mõjukaimast teismelisest. Samuti pälvis ta kiidusõnu 2015. aasta Fox Teen Choice auhindadel, oli Gloria Barron Prize for Young Heroes (Gloria Barroni auhind noorkangelastele) laureaat ning 2014. aastal tunnustas tema MTÜ'd Los Angeles Business Journal Nonprofit of the Year (Aasta mittetulundusühing) auhinnaga.

Youtube'is linastus ka temanimeline dokumentaal, "CLAIRE", mille režissöörid olid Oscarivõitja Nicholas Reed ja Ryan Azevedo.

Treilerit filmile "Kolm sammu sinuni" vaata siit: