Kuna filmi saab nüüd näha ka Baltikumi suurimal voogedastusplatvormil Go3: https://go3.tv/tvod/star-wars-skywalkeri-tous,vod-1641182 , siis kaevasime üle maailma palavalt armastatud filmisarja uusima osa kohta välja mõned põnevad faktid filmi sünniloost.

Filmi režissöör, produtsent ja kaas-stsenarist oli muidugi J. J. Abrams, kes lisaks "Star Warsi" filmidele ka "Star Treki" ja "Võimatu missiooni" filme lavastanud-produtseerinud on. Seekordsest "Star Warsi" filmist võib leida suuri filmistaare nagu seeni pärast vihma; kaasa löövad Leia Organana endale nime teinud Carrie Fisher, Luke Skywalker elik Mark Hamill, Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac jpt.

1. Kinostaar ka teispoolsuses

Ilmselt teavad pea kõik, et 2016. aastal lahkus meie seast maailma südamesse igaveseks Leia Organa rolliga pitseri vajutanud Carrie Fisher. See aga ei tähenda, et Leia uusimatest "Star Warsi" filmidest kadunud oleks. Nii filmis "Rogue One: Tähesõdade lugu" kui ka käesolevas teoses kasutati "Star Wars: Jõud tärkab" filmimise ajast järele jäänud stseene Fisheriga; tol ajal need filmi mingil põhjusel ei sobinud. Fännide õnneks said võimalikuks nende kasutamata kaadrite ja digitaalse noorendamise abil nii mõnedki stseenid eelmainitud kahes filmis.2
2. Peidetud aarded

Terasemad filmifännid märkavad ilmselt, et "Skywalkeri tõusus" teevad pisemateski rollides kaasa kuulsused sh filmi- ja/või teatrinäitlejad. Näiteks andis režissöör J. J. Abrams oma hääle uuele droidile D-Ole, samamoodi tegi ka näiteks Mark Hamill, kes luges peale tulnukas Boolio häält (ehkki tiitritesse on märgitud mehe pseudonüüm Patrick Williams). Samuti võib väiksemates rollides näha "Mary Poppins tuleb tagasi" ja "Vaiana" helilooja Lin-Manuel Mirandat, "Star Warsi" heliloojat John Williamsi ja "Harry Potteri" fännidele tuntud Warwick Davist.

3. Ka parimatel juhtub!

Nimelt unustas Finni kehastaja John Boyega oma ilmselgelt ülisalajase stsenaariumi hotellituppa ning võime vaid aimata, kui paanikas näitleja seetõttu oli. Mõni päev hiljem märkas üks Disney töötaja netipoes eBay, et keegi müüb täpselt seda stsenaariumi umbes 85 dollari eest. Tal õnnestus teadmata summa eest see tagasi osta ja lugu lõppes kõigi osapoolte jaoks õnnelikult.

4. Au päriselu kangelastele!

Filmi produtseerinud Lucasfilm andis au 2019. aasta aprillis Põhja-Carolina Ülikoolis traagilise tulistamise käigus kangelaslikult langenud Riley Howellile, kes oli tudeng ja suur "Star Warsi" fänn. Tema järgi anti "Star Wars: Skywalkeri tõus - Visuaalses sõnaraamatus" nimi jedi Ri-Lee Howellile.

5. Ei mingeid teste

Tihtipeale on suurematel filmidel nii-öelda proovilinastused, mida näidatakse valitud sihtgrupile. Nemad annavad filmile tagasisidet ja vajadusel viiakse seetõttu teoses ellu mõningad muudatused, mis seda ühel või teisel viisil paremaks teevad. "Skywalkeri tõusu" näidati enne kinolinadele jõudmist aga ainult režissöör J. J. Abramsi sõpradele-sugulastele ja ühele eriti pühendunud fännile, kelle viimne soov surmaga lõppevat haigust põdedes oli jõuda ära näha "Star Warsi" viimane film.

"Star Wars: Skywalkeri tõusu" treilerile viska pilk peale siin: