1997. aastal ilmunud esikraamat "Harry Potter ja tarkade kivi" järgi tehti esimene sama nime kandev film 2001. aastal ning saaga päädis 2011. aastal kaheksanda filmi "Harry Potter ja surma vägised: Osa 2'ga".

Samuti tehti saagale spin-off, mis kannab nime "Fantastilised elukad ja kust neid leida" ning millele planeeritakse viit filmi, siiani on neist ilmunud kaks.

"Harry Potterist" said tuule tiibadesse paljud meile tänini tuntud filminäitlejad nagu Daniel Radcliffe, Rupert Grint ja Emma Watson. Lisaks sellele kohtab filmides juba tol ajal kinomaailmale tuntud tähti nagu Alan Rickman, Ralph Fiennes, Dame Maggie Smith, Michael Gambon ja Helena Bonham Carter. Filmisarja kõik kaheksa osa leiad vaatamiseks siit: https://go3.tv/search?query=harry%20potter

1. Kõigeks ette valmistunud

Hiljuti avaldas nimirolli mänginud Daniel Radcliffe ühes intervjuus, et esimeste filmide võtteaja vältel tehti kõigile lastele hambajäljendid. Tegemist oli umbes 10-aastaste noornäitlejatega ning teatavasti kukuvad lastel selles õrnas eas tihtipeale piimahambad välja. Et vältida kaadreid, kus näitlejate suu pooltühi on, loodi hambajäljendid ning kui juhtuski, et keegi trupist hamba kaotas, said nad selle tehisliku hambaga asendada.

2. Saatuse keerdkäigud

Kui pea kõigis Suurbritannia algkoolides toimusid Hermione-otsingud, ei tahtnud Emma Watson alguses prooviesinemisele minnagi, ehkki kõik teised seda tegid. Üks Emma õpetajatest veenis teda siiski katsetama ning ta oli viimane, kes tol päeval esines. Kes oleks arvanud, et kui asi olnuks Emma enda kätes, poleks ta Hermione-rolli kunagi saanudki!

3. Pisivead

Kes raamatuid kordki lugenud on, teab une pealt öelda, et Harry Potteril on rohelised silmad. Kõigis kaheksas filmis näeme aga hallisilmset Radcliffe'i. Kas tegemist on märgiga võttegrupi tähelepanematusest? Tegelikult prooviti Radcliffe'ile filmimise ajaks rohelisi kontaktläätsi, ent näitlejal ei olnud võimalik neid pikemat aega kanda, sest need tekitasid temas niivõrd tugevat allergilist reaktsiooni. Samamoodi oli plaan Hermionele nagu raamatuteski suured jänesehambad anda, ent Emma Watson ei suutnud valehambaid kandes selgelt intoneerida.

4.Tõeline üllatus lapsnäitlejatele

Enne "Harry Potter ja tarkade kivi" filmimist ei olnud lapsnäitlejad kordagi Sigatüüka kooli suure saali grandioosset kujundust näinud, nii et filmis nähtud tegelaste imestus jalustrabava ruumi üle on täiesti siiras.

5. Lily Potter

Alguses pakuti Harry surnud ema Lily osa esimeses filmis Erisedi peegli stseenis raamatute autor J.K. Rowlingule endale, kuid ta ütles sellest ära. Rolli sai hoopis Geraldine Somerville ("Grace: Monaco vürstinna").

6. Erisoovid

Lisaks raamatute kirjutamisele oli J. K. Rowling Potteri-filmide loomisel produtsent ja konsultant, mistõttu oli tal küllalt palju võimu teatud detailide kohta neis filmides. Näiteks palus ta, et kogu näitetrupp oleks kindlasti briti rahvusest. Pea ainus erand tehti ameeriklane Verne Troyerile, kelle kehastusele härjapõlvlase Griphookina hiljem teine hääl peale loeti.

7. Kolm Dumbledore'i

Sigatüüka direktori rolli mängis esimeses kahes "Harry Potteri" filmis Richard Harris, kes paraku 2002. aastal siit ilmast lahkus. Seejärel pakuti roll Michael Gambonile, kelle nägu ilmselt paljudele meist raamatutegi Dumbledore'i ette kujutades kangastub. Paljud inimesed arvasid ekslikult aga, et Dumbledore'i rolli võttis üle hoopiski Briti lava- ja filmitäht Sir Ian McKellen. Segadus tuleb ilmselt sellest, et McKellen kehastas "Sõrmuste isanda" filmisaagas legendaarset võlurit Gandalfi, kes Dumbledore'iga peaaegu äravahetamiseni sarnane välja näeb.

8. Seitse Harryt

"Surma vägiste" esimeses filmis näeme stseeni, kus Harry kaaskond muundab end välimuselt Harryga samasuguseks, et nende reis Grimmauld Place 12sse võimalikult ohutu oleks. Selle filmimine oli arusaadavatel põhjustel äärmiselt keeruline ning Radcliffe väidab, et tolle ühe pildi saamiseks oli vaja üle 90 võtte.

Treilerid: