Filmis murrab Clint Eastwoodi kehastatav fotograafist nomaad Robert Kincaid blaseerunud koduperenaise Francesca Johnsoni(Meryl Streep) südame. National Geographics otsis pärast filmi linastumist tagajärjetult fotograafi, kes oleks avaldanud pilte samadest kohtadest - kuid ei leidnud teda.

Kinosõbrad on püüdnud leida paralleele ühe viimaste aastakümnete edukama fotograafi David Alan Harveyga, tuues põhjuseks tema füüsilise sarnasuse tegelaskujuga, ent mees ise pole ei kinnitanud ega ümber lükanud, kas tema võiski olla Kincaidi tegelaskuju inspireerijaks.

Salapära säilitab ka filmi aluseks oleva raamatu autor Robert James Waller, kes kirjeldab raamatu sündi nii, et hulkus ise samas kandis ringi, fotoaparaat kaelas, ning otsustas siis, et raamatu peategelaseks peab saama fotograaf. Oma naist Georgiat on ta aga võrrelnud Francesca tegelaskujuga.

Ametlik kinnitus sellele, kas Kincaidi taoline mees üldse eksisteeris, jääb siiani teadmata - nagu ka põhjus, miks Francesca armastuse ja uue elu asemel rutiini valis.