Linateos jutustab loo AIDS-i patsiendist Ron Woodroofist (Matthew McConaughey), kes sai diagnoosi kaheksakümnendate keskpaigas, mil HIV/AIDSi kohta ei olnud veel palju teada ning selle põdejaid mõisteti hukka. Osana projektist, mille eesmärk oli AIDSi lähemalt tundma õppida ja võimalikku ravimit leida, smugeldas üle piiri Texasesse mitteametlikke ravimeid ning jagas neid sama haiguse küüsi langenud kaaslastele, nii sündis Dallas Buyers Club. Kõrvalosades näeme Jennifer Garnerit mängimas dr. Eve Saksi ja ansambli Thirty Seconds to Mars solist Jared Leto (parima kõrvalosatäitja Oscar) astub üles Rayoni rollis.

Kuna ülikiidetud draama jõudis Go3 keskkonda (https://go3.tv/movies/elujanu,vod-1023442), siis jagame kolme põnevat fakti teose tausta, filmimisprotsessi ja valmimise kohta.

1.20-aastane protsess Filmi stsenarist Craig Borten kohtus päriselu Ron Woodroofiga juba aastal 1992 - vahetult enne seda, kui mees võitluses AIDSiga oma elu kaotas. Muide, see oli 7 aastat pärast seda, kui arst Woodroofile ennustas, et tal on elada jäänud vaid 30 päeva. Borten tegi temaga üle kahekümne intervjuu ja kirjutas kümme erinevat süžeed ning andis 1990. aastate vältel haigele mehele pidevalt lootust filmi peatse valmimise osas. Sama jätkus uue aastatuhande alguses, mil suur osa filmimeeskonnast, sh stsenaristid, produtsendid jp välja vahetus. Lõpuks öeldi filmi loomisele ära lausa 87 korda, ka siis, kui pearolli kehastama taheti Brad Pitti või Ryan Goslingut.

2.25-päevane võtteperiood Film sai küll finantstoetust, ent mitte kuigi palju. "Elujanu" filmiti kahekümne viie päeva vältel New Orleansis, kus ühelegi stseenile ei pühendatud üle viieteistkümne minuti. Näitlejad pidid võttel kiiresti töötama ja eksimiseks ei olnud ruumi. Väidetavalt oli "Elujanu" grimmieelarve vaid $250, samuti kasutati stripiklubistseenis kuluka professionaalse valgustuse asemel hulganisti küünlaid. Siiski õnnestus võita ka parima jumestuse Oscar!

3.Hüppeline kaalukaotus Et veelgi elutruumalt Woodroofi kehastada, kaotas peaosatäitja Matthew McConaughey rolli jaoks esialgu 30 naela (~ 13kg). Kuna inimesed ei olnud sellest eriti šokeeritud, otsustas näitleja sellega veel kaugemale minna ja kaalus lõpuks 43 naela (~ 20kg) vähem kui enne. Nelja kuu vältel sõi ta kaks korda päevas vaid väikeseid kalaportsjone ja juurvilju, et ülla eesmärgi nimel töötavat AIDSipõdejat akuraatselt portreteerida. Kuigi see tegi McConaughey Woodroofi publiku jaoks usutavamaks, ei ole selline ekstreemdieet kindlasti soovitatav. Ka Jared Leto (Rayon) pidi filmi valmimiseks kaalu jälgima, ent mees otsustas veelgi radikaalsema lähenemisviisi kasuks - kolm nädalat enne filmimise algust New Orleansi võttepaigale jõudnud, ei söönud ta põhimõtteliselt üldse. Näitleja kirjeldab, kuidas ta tihtipeale öösel üles ärkas, süda toitumispuudusest tingituna metsikult kloppimas.

"Elujanu" treilerit vaata siit: