Idülliline Haapsalu - meri, kõrkjad, kitsad ja kõverad tänavad uduses linnas ning majesteetlik lossipark lummavad vaatajat Soome-Eesti-Saksamaa koostööfilmis „Vehkleja". Film sai 2015. aastal Hollywoodi Välisajakirjanike Ühingu poolt parima võõrkeelse filmi nominatsiooni ning aastal 2016 Soome mõjuka filmiauhinna Jussi.

20.11.2001, majad

Eesti ajaloo edukaim film „Tõde ja õigus" võitis Los Angeleses rahvusvahelise pressiakadeemia poolt välja antava maineka filmiauhinna Satellite Award ning valiti 91 filmi seast Oscarite eelnimekirja. Kuigi meil on olemas Vargamäe muuseumikompleks, toimusid filmivõtted Eesti kaugeimas nurgas, Võrumaal. Peale filmimise lõpetamist jäeti paik nii nagu see võtete jaoks üles sai ehitatud ning praegu on siin Filmi Vargamäe külastuskeskus.

Tõde ja õigus filmivõtted

Publiku poolt väga oodatud Chris Nolani "Tenet" on suure eelarvega spioonipõnevik, mille võtted toimusid 2019.aastal Tallinnas. Kõige olulisemad tagaajamisstseenid filmiti Lasnamäel Laagna teel ning suure maailma kinolinadel näeb siinset kihutamist 2020.aasta suvel.

"Teneti" filmivõtted Laagna teel

Eesti on omapärane paik filmivõteteks, sest siin saab filmida erinevaid ajalooperioode dekoratsioone peaaegu kasutamata. Kui Nõukogude aegsete filmide sündmustik toimus mõnes välismaises linnas, siis võeti need sageli üles Tallinnas. Siin filmiti osaliselt ka Igor Maslennikovi legendaarne "Sherlock Holmesi ja dr Watsoni seiklused". Filmivõtted toimusid veel Sagadi mõisa ümbruses, Rebala mitmekesisel maastikul, Risti aleviku läheduses ja mujalgi.

Peaminister Jüri Ratase õhtusöök ÜRO saadikutega

Üheks filmiajaloo parimaks ulmefilmiks peetud Andrei Tarkovski "Stalker" on filmitud suures osas Tallinna tööstusmaastikel, tühermaadel ja Jägala jõe ääres. Vaikivad väljad, hallid tööstushooned, melanhoolsed minevikukillud näitavad hoopis teistsugust Eestit. Nõukogude Eesti õhkkond on inspireerinud ka hilisemat kinokunsti: näiteks on Paldiski linnas filmitud Rootsi linateos "Lilja 4-Ever", mis pälvis viis Rootsi tähtsamat filmiauhinda.

Türisalu pank


Allikas: https://www.puhkaeestis.ee/et/

Jaga
Kommentaarid