See on lugu hiljuti vangist vabanenud Shadow’st (eestipäraselt Vari), kes kohtub salapärase mehega, kes laseb end lihtsalt Mister Wednesday’ks/Härra Kolmapäevaks kutsuda ning kes näib Shadow elu ja mineviku kohta palju enam teadvat kui alguses tundub. Pearollides näeme näitlejaid nagu Briti seebiooperimaailmast tuntud Ricky Whittle’it (Shadow/Vari), John Wicki filmiseeria Ian McShane’i (Härra Kolmapäev), Emily Browningut (Shadow’ naine Laura), Crispin Gloverit (Mr World/Härra Maailm) jpt.

Kuna kahele Emmy-auhinnale nomineeritud seriaali “Ameerika jumalad” esimene hooaeg on nüüd saadaval Go3 teenuses (https://go3.tv/series/ameerika-jumalad,serial-1484948), siis otsisime välja huvitavaid tõiku seriaali sünnist selle väljalaskmiseni.

1.Inspiratsioon

Neil Gaiman sai oma sõnul “Ameerika jumalate” kirjutamiseks ideid just sellest, kuidas ta end ise noore kirjanikuna Inglismaalt Ameerikasse kolides tundis. Mees oli vaadanud tohutult palju Ameerika seriaale, lugenud hulga raamatuid ja seda riiki isegi korduvalt külastanud, kuid Ühendriikide maapiirkonda kolides avastas ta, et eesseisev pilt oli kardinaalselt erinev sellest, mida ta seni endale ette kujutanud oli. Gaiman tundis, et see koht, kus ta oli, oli niivõrd veider ning mõtles endast kui võõrast võõral maal. Terviklik idee romaaniks tabas teda siis, kui mees külastas Islandit ja õppis Leif Erikssoni avastusretkedest Islandilt Gröönimaale ja sealt edasi Newfoundlandi. Gaiman on öelnud, et mõtles sel hetkel: “Huvitav, kas nad tõid oma jumalad endaga neile reisidele kaasa? Huvitav, kas nad hülgasid kodust lahkudes oma jumalad?” ja sai aru, et tal on idee teoseks olemas.

2.Iroonia

Kuigi lausa telesaate nimes on mainitud Ameerikat ja selle keskmes on äärmiselt ameerikakesksed väärtushinnangud ja uskumused, filmiti saatuse tõelise irooniana “Ameerika jumalad” hoopis Torontos, mis on Kanada suurim linn.

3.Uue tehnoloogia esindamine

Et raamat avaldati algselt 2001. aastal ja et sellest ajast saadik on tehnoloogia olnud pidevas hüppelises arengus, on seriaalis esinevad vidinad kohandatud tänapäevale vastavaks. Esimest näidet sellest, nimelt biosünteetilist printimist, võib näha juba sarja avaosas, kus tegelane Technical Boy Shadow’ga vägivaldselt kokku puutub.

4. Jumala poeg

Lisaks paljudele muudele poolmütoloogilistele tegelastele kohtab sarjas ka Jeesust ennast. Easterit (ing. k. Easter - lihavõttepühad) kehastav Broadway staar Kristin Chenoweth tõi selle välja kui uudse ja üllatusliku aspekti kogu sarja juures, ta nendib, et seriaalil on Jeesuse interpreteerimiseks väga omapärane viis ja vaatenurk, mis võib kõigutada seda, kuidas läänemaailma kujutelmades Kristust seni ette kujutatud on.

5.Midagi uut, midagi vana

“Ameerika jumalate” loominguline meeskond lubab, et sari leiab kuldse kesktee romaanile truuks jäämise ja tõeliste uuenduste vahel. Nad räägivad oma vaimustusest uutest (või uutest “vanadest”) jumalatest ja nende lugudest ning kuidas need võivad vahel meie reaalsusega põimuda.

“Ameerika jumalate” esimese hooaja treilerit vaata siit: