Mõnede Hollywoodi näitlejate arvates on aeg muutusteks. Eelkõige ajendas näitlejaid mustanahalise mehe George Floydi surm ja „Mustad elud loevad“ raames korraldatud meeleavaldused.

Mõned nädalad enne 23. juunit magas näitleja Kendrick Sampson keskmiselt viis tundi ööpäevas, et marssida ülepäeviti koos teiste aktivisitdega meeleavalduse „Mustad elud loevad“ raames. Ühel Los Angeleses toimunud meeleavaldusel tulistas politsei Sampsonit kummikuulidega mitmel korral, vahendab The Hollywood Reporter.

Hakkaja mees ei andnud alla ja kirjutas võimu vahendajatele kirja, milles seisab, et Hollywoodi filmitööstus on aidanud kujutada mustanahalisi kriminaalidena, tõlgendanud õigussüsteemi valesti ning ülistanud korruptsiooni ja vägivalda politseinike hulgas. Sellel on omakorda kohutavad tagajärjed mustanahaliste eludele.

Sampson sõnas väljaandele The Hollywood Reporter, et tegemist pole pelgalt seisukohaga või väljaütlemisega. On tähtis, et inimesed võtaksid vastutuse ja muudaksid praegust olukorda. Sampsoni kirjale kirjutasid alla ka tuntud inimesed nagu Michael B. Jordan, Viola Davis, Idris Elba ja Tessa Thompson.

Sampsoni kiri polnud aga ainus kiri sel nädalal, mis juhtis tähelepanu Hollywoodi filmides ja sarjades politseinike kujutamisega seotud probleemidele. Neli päeva enne Sampsoni kirja, kirjutas grupp näitlejaid ja muusikuid, kelle hulgas olid näiteks Sterling K. Brown, Gabrielle Union ja Lee Daniels, alla kirjale, mis kutsub üles filmitööstust katkestama sidemeid politseiga ning nentima, et politsei kui institutsioon on vägivaldne ja soodustab klassivahede süvenemist ning kapitalistlikku ärakasutamist. See aga omakorda kahjustab erinevaid kogukondi.

Peale George Floydi surma otsustasid paljud meelelahutusega tegelevad firmad – näiteks Sony Music Group, Warner Music Group, Bad Robot – avaldada toetust „Mustad elud loevad“ liikumise suhtes ja näitasid isegi tasuta sotsiaalse õiguse temaatikaga filme. Iseküsimus on aga see, kas Hollywoodi filmisöötuses ka tegelikult midagi muutub.

The Hollywood Reporter võttis ühendust viie suure filmistuudioga, milleks on Disney, Warner Bros., NBCUnivrsal, Sony ja Paramount. Uuriti ülal kirjeldatud kirjade ja nõudmiste kohta. Ükski filmistuudio ei soovinud teemat kommenteerida. Küll aga viidi jutt sellele, et näiteks firmas töötavad inimesed on rassi poolest tasakaalus ja et firma tegeleb sotsiaalse õiguse tagamisega. Keegi ei soovinud aga öelda, kas tulevikus võiks politseisarjades või -filmides midagi muutuda.

Politsei kui institutsiooni side filmitööstusega ei piirdu pelgalt politseinikest peategelastega filmides või telesarjades. Sageli palgatakse sarja või filmi tegemise juurde konsultant, kes on praktiseeriv või endine politseinik. Vahel on konsultante ka mitu.

Lisaks on paljude filmistaaride ja muusikute ihukaitsjate meeskonnas rohkelt endisi politseinikke. Isegi kui ihukaitsjate meeskonna juht on endine Mossadi (Iisraeli salateenistus) agent, siis ihukaitsjad ise kipuvad olema aga endised politseinikud.

Muuhulgas võib filmitööstuse ja poltisei vahelise sideme täielik katkestamine olla keeruline ka seetõttu, et kui soovitakse teha filmivõtet mõnel tänaval või maanteel, siis peab tänava või maantee sulgemisel olema võttemeeskonnaga kaasas ka politsei, sest lõppude lõpuks vastutab linn selle tänava või maantee eest.

Filmirežissöör Abel Ferrara sõnul on Hollywoodi filmitööstusel võime luua erinevaid kujundeid ja jutustada lugusid ning seeläbi astuda vastu ka valele käitumisele.