„Pulp Fiction", 1994

26 aastat tagasi esilinastunud uuendusliku krimka süsimust huumor, rabav vägivaldsus ja fantastilised dialoogid olid niivõrd erakordsed, et lavastaja Tarantinost sai hoobilt meie aja üheks kõige hinnatumaks filmitegijaks. Kaks palgamõrvarit Vincent Vega (John Travolta) ja Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) on missioonil leidmaks salapärast kohvrit, mis kuulub nende bossile Marsellus Wallace'ile (Ving Rhames). Olles end Wallace'i silmis kenasti tõestanud, saab Vincent endale uue ülesande: hoolitseda bossi naise Mia (Uma Thurman) eest, kui Wallace ise on tööasjadega parasjagu hõivatud. Samal ajal on Wallace maksnud kinni poksimatši, et vananev poksija Butch Coolidge (Bruce Willis) kaotaks meelega oma järgmise võitluse. Loomulikult ei kulge kõik nii nagu planeeritud. Kõikide nende väga meelelahutuslike tegelaste elud põimuvad väga ootamatul ja vägivaldsel viisil.

„Suur Lebowski" („The Big Lebowski", 1998)

Muhedast komöödiast on saanud armastatud kultusfilm, millel ka oma filmifestival ja usuliikumine. Filmi peategelane on aga maailma üks enim tsiteerituim filmikangelane. The Dude ehk Jeff Lebowski (Jeff Bridges) on töötu ja muretu. Tema lilleline elu muutub aga hetkel, kui tema koju tungivad kaks pätti, kes arvavad ekslikult, et The Dude on hoopiski miljonär Jeff Lebowski. The Dude on olukorrast väga frustreeritud ning seega ta lähebki miljonär Lebowskilt välja nõudma hüvitist oma vaiba eest, mis sissetungi käigus kannatada sai. The Dude leiab end peagi keset Joel ja Ethan Coenile omast pöörast sekeldamist, mille keskmes on väljapressimised, pettused, seks ning uimastid.

„Withnail ja mina" („Withnail & I", 1987)

Kaks töötut näitlejat, Withnail ja Marwood otsustavad põgeneda oma üksluisest ja alkoholilembesest elust nädalavahetuseks maale elama. Nad saavad Withnaili onu Monty maamaja võtme, kuid kui nad kohale jõuavad, ootavad neid seal ees vaid vihmasadu, veidrikest kohalikud ja kohutav nälg. Olukorda ei paranda ka Marwoodi liialt kiindunud onu Monty kohalesaabumine. Kõik need raskused panevad Marwoodi ja Withnaili sõpruse proovile.

„Poesellid" („Clerks", 1994)

Dante Hicksil on tavaline päev kuni ta boss käsib tal vabal päeval Quicstopi poodi tööle ilmuda. Sellest hetkest peale variseb ta päev kokku, kui teda tabab probleem probleemi järel ja poes veidrikest klientide teenindamisest ülejäänud vaba aega kasutab ta oma suhete ja probleemide lahendamiseks. Tema sõber Randal kõrval asuvast videolaenutusest aga veedab suurema osa oma päevast igavledes, solvates kliente, vaadates pornofilme ja katusel hokit mängides.

„Eraserhead", 1977

Henry (Jack Nance) elab tööstuslinnas, mille hiiglaslikud masinad töötavad väsimatult nii öösel kui ka päeval. Ta elab hoones, mille kõik üürnikud paistavad olema isoleeritud oma maailma. Ühel päeval saab ta teada, et tema sõbranna, Mary X (Charlotte Stewart), on rase. Tüdruku vanemad tahavad, et nad abielluksid ja peagi elavad nad koos.

„The Rocky Horror Picture Show", 1975

Kui armastajapaari Bradi ja Janeti autol puruneb rehv keset kõige hullemat tormi, leiavad nad peavarju kurjakuulutavat mõisast, kus elab transvestiidist teadlane dr. Frank-N-Furter (Tim Curry). Bradi ja Janeti süütus on igaveseks läinud, kui nad kohtuvad mõisa metsikute asukatega, kelle hulka kuulub ka rokkiv mootorrattur ja eriti kõhe teener. Võttes appi eriskummalised laulu- ja tantsunumbrid, avalikustab Frank-N-Furter maailmale oma kõige viimase meistriteose: musklimees "Rocky".

„Heatherid" („Heathers", 1988)

Süsimust komöödia Westerbergi keskkooli õpilasest Veronicast (Ryder), kes kuulub kooli kõige populaarsemasse tüdrukutekampa (Heatherid), kuid ei tunne end nendega õieti sobituvat. Ühel päeval kohtub ta uue õpilase J.D.'ga (Slater) ning nende vahel tekib kiiresti armusuhe. Pärast üht kohutavat õnnetust hakkavad nad kahekesi J.D. juhtimisel lavastama kaasõpilaste enesetappe.

„Tüdrukud Beverly Hillsis" („Clueless", 1995)

Cher on rikas, ilus ja populaarne blondiin, kes valdab väga hästi veenmise kunsti. Kui õpetaja ei nõustu talle paremat hinnet panema, otsib ta oma sõbranna Dionne kaasabil tollele pruudi. Kui kooli saabub uus tüdruk Tai, teevad nad talle täieliku stiilimuutuse, et tüdruk endale poisi leiaks. Ent kui ta ise endale poissi tahab, ei leidu kuskilt sobivat. Ta läbib vaimse muutuse ja avastab, et elus on muudki peale riiete ja odava populaarsuse.

„Marukoerad" („Reservoir Dogs", 1992)

Juveeliröövi jaoks palgatakse kuus spetsialisti. Kuid töö ebaõnnestub - nähtavasti neid reedeti. Kaks surevad kuriteopaigal, hr. Oranž (Tim Roth) saab raskelt haavata. Ellujäänud põgenevad ühte tühjalt seisvasse lattu, kus hakkavad arutama toimunu üle ja üritavad süüdlast selgitada. See jääb tulemusteta, kuid üha rohkem süvenevad nendevahelised kahtlused.

„Kellavärgiga apelsin" („A Clockwork Orange", 1971)

Tuleviku Inglismaal on vägivald noorte argipäeva loomulik osa. Ka Beethoveni muusikast vaimustunud Alex deLarge (Malcolm McDowell) ja tema kolm kaaslast hulguvad õhtuti mööda tänavaid ja otsivad võimalusi oma vägivaldseid fantaasiaid välja elada. Ühel päeval vahistatakse Alex ja talle mõistetakse vanglakaristus. Et seda lühendada, nõustub ta osalema uudses teraapias, mis muudab inimese võimetuks isegi vägivallale mõtlema. Näiliselt vägivallast terveks ravitud, lastakse noormees tagasi ühiskonda. Kuid ühiskonnas, mis ei tunne andestust, ei ole kerge taas õigele rajale saada isegi siis, kui sa midagi halba ei tee.

„Donnie Darko", 2001

Donnie Darko on keskkooliõpilane, kellel on mitmeid vaimseid probleeme. Tema psühhiaater arvab, et poiss põeb skisofreeniat. Donnie ise aga usub, et ta on avastanud võimaluse ajas rännata, muuta asjade kulgu ja näha asju, mida teised ei näe.

„Kaklusklubi" („Fight Club", 2000)

David Fincheri psühholoogilise põneviku peaosas on Edward Norton. Ta kehastab ontlikku meest, kes unetusega võideldes kohtub salapärase seebivalmistaja Tyler Durdeniga (Brad Pitt). Üheskoos luuakse kaklusklubi, mis hakkab kulutulena üle riigi levima. Peagi selgub, et kaklusklubi varjus on tegutsemas hoopiski tumedamad jõud.