Päris esimene seda ideed kasutav teos „Lõputu küünlapäev" siiski ei olnud. See oli lihtsalt esimene Hollywoodi film, mis teemat kasutas ning sai laia linastuse üle maailma.

Esimest korda ilmus idee välja Malcolm Jamesoni 1941. aasta ulmeloos „Doubled and Redoubled", kus peategelane elab korduvalt läbi oma unelmate päeva - ta saab töö juures edutust, võidab lotopiletiga, hoiab ära pangaröövi ning naine keda ta armastab, annab abieluettepanekule jaatava vastuse. Suuremat tähelepänu pälvis Yasutaka Tsutsui 1965. aasta ulmeromaan „Tüdruk, kes hüppas läbi aja", millest on tänaseks saanud kultusteos. Raamatust on tehtud kolm täispikka filmi, lisaks joonisfilm, mitu telesarja ning ka jaapani stiilis koomiks - manga. Isegi Nõukogude Liit tegi 1987. aastal ühe teemat kästleva ulmefilmi - „Peegel kangelasele" („Зеркало для героя"), kus peategelane satub aastasse 1940, kui käib teine maailmasõda.

„Lõputu küünlapäev" aga tõi idee massidesse ja idee oli nii äge, et seda on nüüd aeg-ajalt üha ja jälle kasutatud. Möödunud nädalal esilinastunud, ülimalt kiidetud komöödias "Palm Springs" jäävad ajalõksu muretu ja lõbus Nyles (Andy Samberg) ning perekonna must lammas Sarah (Cristin Milioti). Kui juurde lisada ühed pulmad ning kättemaksuhimuline, samuti ajalõksus viibiv, Roy (J.K.Simmons), on kaos ja huumor garanteeritud.

Film kandideeris eelmisel Sundance filmifestivalil Parima filmi auhinnale ning on praegu selle aasta filmide edetabelites kõige kõrgemalt hinnatud komöödiafilm.

Meenutame 10 filmi, kus kangelasi on tabanud sama saatus

1.Groundhog Day (1993)

Bill Murray kehastab ilmameest Phili, kes avastab ennast ajalõksus ning elab lõputult läbi tüütut Küünlapäeva.

2.12:01 (1993)- telefilm

Tavaline kontoritöötaja Barry (Jonathan Silverman) näeb pealt, kuidas kaastööline Lisa mõrvatakse. Kui ta saab sama päeva õhtul pihta pikselöögiga, siis avastab ta, et ärkab iga päev täpselt 12:01 ning tegemist on selle sama päevaga. Nüüd peab ta leidma võimaluse, kuidas Lisa päästa ning põgeneda lõpuks ka ajalõksust.

3.The Girl Who Leapt Through Time (2006)

Noor tüdruk avastab endas võime reisida ajas tagasi ning otsustab kasutada seda enda heaolu nimel, mis toob kaasa ootamatud tagajärjed.

4.Edge of Tomorrow (2014)

Tulevikus tulnukate vastu võitlev sõdur (Tom Cruise) avastab ennast ajalõksus ning peab leidma võimaluse, kuidas tulnukad alistada ja ise ellu jääda, et ajalõksu ring katkestada.

5.Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016)

Miss Peregrine kodu ebaharilikele lastele on väga eriline kodu eriliste võimetega lastele ning ta asub ajas ühel ja samal päeval, et hoiduda teises maailmasõjas lennukilt langeva pommi eest.

6. Source Code (2011)

Sõdur Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) ärkab üles teise inimese kehas ning avastab, et ta elab kordi ja kordi läbi kaheksat minutit, mille jooksul ta peab leidma rongi paigutatud pommi ning selle kahjutuks tegema.

7.Russian Doll (2019 - ) - sari

Küüniline noor naine avastab ennast ajalõksus, mis algab alati peoga tema auks ning lõpeb tema surmaga. Nüüd on tal ülesandeks lõksust põgeneda.

8.Happy Death Day (2017)

Noor naine elab üha läbi päeva, millal ta tapetakse tundmatu mõrvari poolt. Tal tuleb kindlaks teha mõrvari isik ning ellu jääda, et ajalõks katkestada.

9.Palm Springs (2020)

Kaks muretut pulmakülalist satuvad ajalõksu ning peavad läbi elama ühte ja sedasama päeva.

10.Boss Level (2020/2021)

Veel linastumist ootavas Joe Carnahani (A-Rühm) filmis kehastab Frank Grillo (Tasujad: Lõppmäng) meest, kes ajalõksus üritab jagu saada kahesajast kurjamist, et jõuda nende bossini (Mel Gibson).