1998. aastal meie seast lahkunud Kurosawa oli režissöör, kes avas Jaapani filmikunstile uksed Euroopasse ja Ameerikasse ning kelle tööd on muuhulgas tunnustatud nii Kuldlõvi kui Oscariga. 57 aasta jooksul lavastas Kurosawa 30 filmi, millest 7 linastub Akira Kurosawa Retrospektiivi raames.

Programm algab aga filmi "Dersu Uzala" rasket võtteperioodi kajastava 2020. aasta dokumentaalfilmi "Akira Kurosawa Vene unenäod" maailma esilinastusega, millest võtab osa ka filmi režissöör Linda Bahmane. Artise fuajees rõõmustab kinosõpru temaatiline näitus.

Huvitaid fakte linastuvatest filmidest:

Klassikalise antiiktragöödia struktuuri kasutav „Rashomon" polnud Jaapanis kuigi edukas, ent on oluline film seetõttu, et see esitati Kurosawa teadmata Veneetsia filmifestivalile, kus see võitis täieliku pommuudisena festivali peaauhinna Kuldlõvi.

Fjodor Dostojevski monumentaalteose „Idioot" filmiks lavastamisega on Kurosawa leidnud kinematograafilise väljundi oma armastusele vene kirjanduse vastu. Filmi sündmustik on siiski üle toodud Jaapanisse.

Filmist „Seitse samuraid" sai 1954. aasta suurim kassahitt Jaapanis. See on Kurosawa esimene samuraifilm - žanr, mille ta hiljem suutis teha justkui enda omaks.

„Peidetud kindlus" on suures osas üles võetud mägistel või künklikel aladel, millega antakse filmile täiesti oma visuaalne identiteet. Kaameranurk on viidud horisontaalsest välja ning alt üles või ülalt alla filmitud episoodid annavad filmile rohkelt lisaks nii dünaamikat kui draamat.

1971. aastal tegi elus pettunud Akira Kurosawa ebaõnnestunud katse endal veenid läbi lõigata. Tema eluisu taastas võimalus, mille pakkus Mosfilm: teha Nõukogude Liidu ja Jaapani esimene koostööfilm. See oli „Dersu Uzala", mis pälvis 1976. aastal parima võõrkeelse filmi Oscari.

„Kagemusha" oli oma aja kõigi aegade kalleim Jaapani film ning kui stuudiol tootmisraha otsa sai, avanes George Lucasel võimalus tasuda oma mõtteline auvõlg „Tähesõdade" inspiratsiooni saamise eest Kurosawa filmidest, kui ta koos Francis Ford Coppolaga suutis 20th Century Foxi veenda katma puuduolev eelarveosa vastutasuks Ameerika leviõiguste eest.

„Unenäod" on aga kaheksast osaliselt seostuvast lühifilmist koosnev kollaaž - sügavalt isiklik reis Kurosawa siseilma.