Kuulsa Ukrainas sündinud vene kirjaniku Nikolai Gogoli jutustuse järgi nime saanud Sorotšinski laat on suurim väljaspool Ukrainat ning suurim slaavi diasporaa üritus Eestis. Vaatamata sellele ei tea valdav enamus eestlasi sellest midagi, kuna laat on kõik 18 toimumisaastat väljaspool eesti meediapilti.

Kaamera jälgib laadaks ja missivõistluseks absurdi piiri peal toimuvaid tõsiseid ettevalmistusi ja selle toimumist. Lihakäntsakate ja müügiputkade vahel toimuv missivõistlus näitab drastiliselt kultuuride ja normide erinevusi.

"Lapsmissid" ja täiskasvanud naised esinevad oma annetega juubeldavale ja kohati ebaadekvaatsele seltskonnale. Nii mõnigi missiks pürgija ei pane pahaks näidata oma ideelennukust: üks kandidaatidest on endale pähe pannud põlevate küünaldega kandelaabri, üritades samas araabiapärast kõhutantsu teha.

Režissöör Vladimir Loginovi jutustuse sisse on jäänud kogu laadaürituse ilu ja valu, mis on tihedalt ühte põimunud Maardu, justkui teises dimensioonis elava linna ja elanikega.

Film Prazdnik jõuab kinolevisse 11. septembrist. Filmi näitavad kinod Sõprus, Artis, Forum Cinemas, Cinamon T1, Apollo, Lindakivi jt.

Filmi režissöör on Vladimir Loginov ("Sipelgapesa, 2015), produtsent Volia Chaikovskaya, operaator Max Golomidov.

Film osales eelmise aasta PÖFF-il ning pälvis Kultuurkapitali aastapreemia dokumentaalfilmi vallas hea sotsiaalse tunnetuse eest.

Filmi treiler:

Filmikriitik Tiit Tuumalu lühikokkuvõte PÖFFilt: https://poff.ee/film/praasnik-521066-et/

Laat toimub sel aastal 19. korda 12.-13. septembrini. Maardu linnas elab ligi 18 tuhat elanikku, kellest valdav enamus on vene rahvusest. Linna algkoolis ja gümnaasiumis toimub õppetöö vene keeles.