Kuigi Eestis Alex Pina nimi ilmselt väga tuntud ei ole, on mul au teile teda tutvustada ja kirjutada tema kõige kuulsamast seriaalist La Casa de Papelist, mille võiks eesti keelde tõlkida kui "Pabermaja". Hispaanias on Pina tööd väga hinnatud, ka Hollywood Reporter lisas ta oma Top International Showrunners of 2019 listi.

Seriaali jutustab Tokio, noor tagaotsitav naiskurjategija, kes räägib, kuidas tema ellu sattus Professor, kes oma geniaalse plaaniga ta elu päästab. Introverdist Professor ajab kokku erinevatest kurjategijatest koosneva gängi, kellega koos tuleb neil see plaan ka ellu viia. Plaan ei ole vähem ambitsioonkas kui röövida Hispaania rahavabrikut. Ja mitte ainult röövida, vaid sealsed töötajad pantvangi võtta ning ise raha juurde valmistama hakata.

Niisiis ühelt poolt jutustatakse meile lugu plaani ellu viimisest ja samal ajal võimaldatakse täpsemalt tutvuda ka geeniusest Professori kavatsuste detailidega ning viia end kurssi gängi tegelaste minevikuga. Vägisi kipub jääma mulje, et Professori plaan on üks geniaalsemaid võtteid kriminalistika ajaloos.

Kõige märkimisväärsem tegelane ongi Professor, kes on õnnestumise nimel valmis riskima absoluutselt kõigega oma elus, ükskõik kui haiglane see pealtvaatajatele ka ei võiks tunduda.

Selle seriaali intriig kerib hoogu esimese osa esimesest sekundist ja ei peatu nelja hooaja jooksul mitte kordagi. Kõik kes, on "Money Heisti" näinud, räägivad kuidas nad selle paari päevaga otsast lõpuni läbi vaatasid ja on absoluutselt lummatud seriaali sisust, selle värvikatest tegelastest ja detailirohkusest igas osas.

Näitlejatetöö on tunnustust väärt: saame näha hispaanialikku emotsionaalsust ja kirge (NB! mitte ajada segamini Lõuna-Ameerika ülemängitud seebiooperite omaga), mis haaravad vaatajaid paratamatult ja suudavad nad panna kaasa tundma pigem kurjategijatele kui seriaali n-ö. positiivsetele kangelastele.

Põhiteemad on raha, armastus, usaldus ja kriitika ühiskonna vastu, mis sunnivadki vaatajat küsima: kes on lõppude lõpuks tegelikud kangelased ja kes kurjategijad? Iga järgnev osa paneb kurjategijatele kaasa elama pisaraidki valama, kui mõni nendest kuritegeliku operatsiooni käigus oma elu kaotab.

Teise hooaja lõpuks on gängi saatus teada - kas nad suutsid rahavabrikust edukalt rahaga põgeneda või jutustatakse nende lugu meile vanglast? Muidugi tekib siinkohal küsimus, millest räägivad siis kolmas ja neljas hooaeg? Seda kõike tulebki Netflixist vaadata - luban, et see on seda väärt!

Kuigi La Casa de Papel/Money Heist on nüüd üks vaadatumaid seriaale Netflixis, ei olnud selle saatus alguses üldse nii õnnelik ja tootmine oleks lõpetatud napilt enne seda, kui Netflix õigused ära ostis. Õnneks anti seriaalile uus võimalus, mis oli seda väärt.

Sarjast on Netflixis olemas neli senist hooaega ja järgmiseks aastaks on oodata viimast ehk viiendat.

Kui nautisite juba seda seriaali, siis võiks kindlasti vaadata ka Eesti kanalitel jooksnud "Naistevanglat" (Vis a Vis) ja "White Lines-i" mis on mõlemad sama autori, Alex Pina tööd.