Céline Sciamma ajaloolise draama "Põleva tütarlapse portree" ("Portrait de la jeune fille en feu", 2019) tegevus leiab aset 18. sajandi Prantsusmaa õukonnas, üksikus maamõisas tuulisel saarel Atlandi rannikul. Krahvinna tahab tellida portree oma äsja kloostrist saabunud tütrest Héloïse'ist, et naida too Milanos elava peene kosilasega. Kuna Héloïse tõrgub sellise paaripaneku vastu, palgatakse Marianne, kelle ülesandeks saab tulevast pruuti salaja maalida.

Teineteise ümber tiireldes ja Héloïse'i esimesi vabadusehetki jagades kasvab Héloïse'i ja Marianne vaheline intiimsus ja külgetõmbejõud. Maalitav portree muutub peagi kahe naise armastuse ühistööks ja testamendiks. Peaosalisi kehastavad Noemie Merlant ja Adele Haenel on ekraanil ebatavaliselt lummavad ja veenvad.

Režissöör Sciamma toob vaatajani ka toonase maalikunsti põhitõed, sest filmi visuaalne stiil on just sellest inspireeritud. Tegemist on äärmiselt visuaalse ja elegantse linateosega, mis lubab mõista lugu, tegelasi ja teemasid läbi pildi nii, nagu peaks tegema iga väärt kunstiteos. Film suudab mineviku ekraanile tuua sellise selgusega, et kaasaegne maailm kipub seda vaadates ununema.

2019. aasta Cannes'i filmifestivalil esilinastunud ja Queer Palm auhinna võitnud, sealhulgas ka stsenaariumi eest tunnustuse saanud "Põleva tütarlapse portree" võitis parima stsenaristi auhinna ka Euroopa Filmiauhindadel ning möödunud Kuldgloobustel kandideeris film parima võõrkeelse filmi kategoorias. Hiljuti lisandus ka üheksa Prantsuse rahvusliku filmiauhinna Cesari nominatsiooni, mille hulgast võideti parima operaatoritöö auhind, lisaks veel viis rahvusvahelist auhinda operaatoritöö eest.

„Põleva tütarlapse portree" linastub 22. oktoobrist 10 korda vaid kinos Artis. Film on prantsuse keeles ja eestikeelsete subtiitritega ning vanusele 16 +.