Radikaalne lavastaja ja veendunud elupõletaja kehastab Oskar Roehleri avameelses filmis nii geeniust kui despooti, kes hävitas korraga ennast ja oma lähedasi, olles sageli vastuolus iseenda ja ühiskonnaga. Ta suri kõigest 37-aastasena narkootikumide üledoosi tõttu, jõudes enne seda teha üle 40 filmi, millest paljud on läinud ka maailma filmiajalukku, nagu „Petra von Kanti kibedad pisarad”, „Maria Brauni abielu”, „Hirm närib hinge seest”, „Berliin, Alexanderplatz” ja „Veronika Vossi igatsus”. Fassbinderit kehastab filmis Oliver Masucci.

„See on kindlasti üks selle aasta kõige huvitavamaid ja vastuolulisemaid filme, mis peaks tekitama meie #metoo ajastul suurt vastukaja,” ütles PÖFFi juht Tiina Lokk.

„Enfant terrible” kuulub ka Euroopa filmiakadeemia aasta parimate mängufilmide eelvalikusse. Saksamaa kinodes on see alla 16-aastatele vaatajatele keelatud.

Saksa filme on PÖFFi kavas tänavu rohkem kui kunagi varem – kokku 15 – , sest festivali külalisriik on Saksamaa. Esinduslik fookusprogramm kannab pealkirja „Uus Saksa film” ja seda esitleb Goethe Instituut. Filmid jõuavad Eestisse koostöös agentuuriga German Films.

Goethe Instituudi juhataja Ulrich Ribberti sõnul kujutab tänavune PÖFF saksa filmi huvilistele tõelist maiuspala. „Usun, et sellest programmist võib saada üks selle aasta kultuurisündmusi,” ütles ta.

Põhivõistlusprogrammis jõuab rahvusvahelise esilinastuseni Oliver Rihsi film „Puurilinnud”, milles idealistlik advokaat Barbara Hug tahab kasutada ära legendaarse robinhoodiliku kurjategija, vanglast põgenemise meistri Walter Stürmi populaarsust, et reformida Šveitsi ajast ja arust karistusseadustikku. Filmi tegelaskujud on pärit reaalsest elust.

Debüütfilmide võistlusprogrammis näeb esimest korda maailmas Frédéric Hambaleki filmi „Olümpose modell”, milles meeleheitel ema töötab välja kummalise plaani oma destruktiivsete kinnisideedega poja abistamiseks. Võistlusprogrammis „Põhjusega mässajad” osaleb aga Eesti publikulegi tuttava näitleja Moritz Bleibtreu režiidebüüt, psühholoogiline põnevusfilm „Korteks”.

Valikusse kuulub ka terve hulk märgilisi ja suurtel rahvusvahelistel festivalidel esilinastunud teoseid. Saksa filmi ühe juhtlavastaja Christian Petzoldi „Undine” on moodne muinasjutt, mille peaosatäitja Paula Beer võitis Berliini festivalil Hõbekaru, parimaks nimetas selle ka filmiajakirjanike ühing FIPRESCI. Burhan Qurbani „Berliin, Alexanderplatz” toob Rainer Werner Fassbinderi kuulsa samanimelise telesarja tegevuse tänapäeva, tehes peategelasest Aafrika immigrandi. Mõlemad linateosed on ka Euroopa filmiakadeemia aasta parimate mängufilmide eelvalikus.

Julia von Heinzi film „Ja homme kogu maailm” võistles Veneetsia ja Visar Morina film „Eksiil” Sundance´i festivalil. Oma režiidebüüdi teeb populaarne näitleja Franka Potente, kes esitleb filmi „Kodu”. Dokumentalistikat esindab Janna Ji Wondersi „Walchensee igavesti” – autori suguvõsa viimase saja aasta lugu, mis on seotud Walchensee järvega. Just Filmi lastefilmide programmi kuulub Kim Strobli „Madison – sõprus kiirkäigul!”.

Programmi koostaja Christoph Gröneri sõnul võib saksa filmi praegustes arengutes näha seoseid 1970ndate uue laine saksa filmidega. Samuti tõstis ta esile, et tänavune filmivalik ei esinda mitte ainult üht, vaid mitut identiteeti, mille vahel toimub pidev diskussioon.

Saksa fookuse filmid:

- „Enfant terrible”, rež Oskar Roehler
- „Puurilinnud” (Bis Wir Tot sind oder Frei), rež Oliver Rihs
- „Olümpose modell” (Model Olimpia), rež Frédéric Hambalek
- „Ja homme kogu maailm” (Und morgen die ganze Welt), rež Julia von Heinz
- „Rivaal” (Rival), rež Marcus Lenz
- „Walchensee igavesti” (Walchensee Forever), rež Janna Ji Wonders
- „Kookon” (Kokon), rež Leonie Krippendorff
- „Vintpall” (Curveball – A True Story. Unfortunately), rež Johannes Naber
- „Kodu” (Home), rež Franka Potente
- „Eksiil” (Exile), rež Visar Morina
- „Must piim” (Schwarze Milch), rež Uisenma Borchu
- „Berliin, Alexanderplatz” (Berlin Alexanderplatz), rež Burhan Qurbani
- „Korteks” (Cortex), rež Moritz Bleibtreu
- „Undine” (Undine), rež Christian Petzold (Screen)
- „Madison – sõprus kiirkäigul!” (Madison), rež Kim Strobl

Lisaks näitab kärgfestival PÖFF Shorts värskeid saksa lühifilme, mille seanss kannab pealkirja „Next Generation Short Tiger!”.

Alates neljapäevast saavad Saksa fookuse filmide pileteid osta PÖFFi lojaalsusprogrammiga liitunud inimesed ehk Hundikarja liikmed, reedest ka kõik teised soovijad. 5-eurose soodushinnaga piletid on müügil 8. novembrini.

Kogu programmi avalikustab PÖFF 6. novembril. Samal päeval tulevad müügile ka veebiseansside piletid. Virtuaalne PÖFF jõuab publikuni veebiplatvormide Shift72 ja Elisa Stage vahendusel.

Kinodes rakendatakse spetsiaalselt koos Terviseametiga välja töötatud ohutusreegleid, et tagada külastajatele turvaline kinoskäik. Maskid on rangelt soovituslikud, festival varustab nendega kõiki vaatajaid tasuta. Seansside vaheajal kinosaale desinfitseeritakse ja tuulutatakse.

24. Pimedate Ööde filmifestival leiab aset 13. novembrist 29. novembrini kombineeritud kujul – filme saab esimest korda vaadata nii kinodes kui ka virtuaalselt üle terve Eesti.