Oktoobrikuu uudisvalikus annab muidugi kõige rohkem tooni ameeriklaste Halloween. Nii on juba vaatajate ette on jõudnud Adam Sandleri komöödia „Hubie Halloween“ (Netflix) ja lustifilm „Vampires vs. the Bronx“ (Netflix) ning hirmusarjadest „Bly Manori kummitus“ (Netflix).

Prestiižisarjade vaatajate sügismenüüsse kuuluvad ajaloolise draamasarja „The Crown“ neljas hooaeg (Netflix, alates 15.11) ja uhiuus lühiserisaal „The Undoing“ (HBO, alates 25.10), mille peaosades on Nicole Kidman ja Hugh Grant. Sarjagurmaanidel tasub pilk peale heita ka hullutavale müstikasarjale „Kolmas päev“ (HBO, juba vaadatav).

Kolm uut Eesti sarja

Põhjust rõõmustada on neilgi, kes eelistavad eestikeelseid sarju. Parima telesarja EFTAga pärjatud ajalooline draamasari „Litsid“ saab järje – Eesti üks läbi aegade suuremaid sarju „Naiste sõda“ (Go3, alates novembrist) toob juba tuttavate lõbulindude kõrvale kirevasse sündmustikku ka sellised ajaloolised tegelased nagu Georg Ots, Raimond Valgre, Kristjan Palusalu ja John F. Kennedy.

Draamasarjas „Valguses ja varjus“ (Elisa Huub, juba vaadatav) kehastab Mirtel Pohla noort naist, kes läheb elama maale, kus ta kistakse saladustesse ja intriigidesse.

Põnevussarja „Reetur“ tegijailt tuleb aasta lõpus välja tõsielul põhinev krimisari „Tulejoonel“ (Elisa Huub, alates detsembrist), mis on inspireeritud Pae tänava pommimehe juhtumist. Kurjategijat kehastab Marko Matvere, tema kannul olevat politseiuurijat Kaspar Velberg.

Uued filmid

Koroonaepideemia tõttu on enamik sügiseseid kinofilme lükatud järgmisesse aastasse. Nii tuleb filminälga kustutada eeskätt sellega, mida toovad lauale erinevad voogedastusplatvormid.

Sügise üheks oodatumaks filmiks on kahtlemata provokatiivne komöödia „Borat Subsequent Movie Film“ (Amazon Prime, alates 23.10). Rangelt saladuses üles võetud järje klipid lubavad raju huumorit, vapustavat furoori ja teravat satiiri. Eks näeb, kelle Sacha Baron Cohen sel korral välja vihastab.

Sügissaaduste hulka kuuluvad ka draamamüsteerium „Rebecca“ (Netflix, alates 21.10), post-George Clooney apokalüptiline ulmefilm „The Midnight Sky“ (Netflix, alates detsembrist) ja staaridest kubisev muusikal „The Prom“ (Netflix, alates 11.12) Meryl Streepi, Nicole Kidmani, James Cordeni jpt-ga. Uute saabuvate filmidel ja sarjadel silma peal hoidmiseks tasub aeg-ajalt kiigata ka Samsungi eestvõttel loodud lehele vaata.tv, mis toob välja just nopped parimatest.

Oscari-soosikud

Suure osa sügisesest filmiprogrammist moodustavad tugevad draamad, millele loodetakse ka suurt Oscari-edu. Näiteks Netflix plaanib võistlustulle minna filmidega „The Trial of the Chicago 7“ (juba vaadatav), „Hillbilly Elegy“ (alates 24.11) ja „Ma Rainey’s Black Bottom“ (al 18.12)

Oscari-soosikutest põnevaim tundub aga mitmekordse Oscari-kandidaadi David Fincheri lavastatud ajalooline eluloodraama „Mank“ (alates 4.12), mis räägib maailma parimaks filmiks peetava „Kodanik Kane’i“ valmimisest. Kas Fincher saab selle filmi eest lõpuks oma kaua-oodatud Oscari?

Sügistalvine sarja- ja filmimaailm tõotab tulla kirev kui sügisene seenesaak ning kindlasti on tulekul palju üllatusi, millest praegu veel kellelgi aimu pole. Et aga jääda aina kirevamaks muutuvas platvormide rägastikus õigele teele, ulatab abikäe vaata.tv nimeline veebileht. Samsungi eestvõttel loodud portaal annab selge ülevaate parimatest uutest sarjadest ja filmidest, mida saab vaadata erinevatest Eestis nähtavatelt voogedastusplatformidelt.