Filmilevitaja Otaku tutvustab kinopublikule jätkuvalt maailma juhtivate filmirežissööride loomingut ning järg on Tšehhi päritolu lavastaja ja stsenaristi Miloš Formani käes. 1968. aastal USA-sse emigreerunud Forman oli Tšehhoslovakkia kino peamisi uuendajaid.

Filmipäevad avab aga Tšehhi filmitegijate Helena Třeštíková ja Jakub Hejna 2019. aasta dokumentaalfilm „Forman Formani vastu”, sest kes oskaks Miloš Formani elu paremini kirjeldada, kui tema ise? Autorid on loonud kollaaži 2018. aastal surnud lavastaja arhiiviintervjuudest, filmistseenidest, võttepaikade külastustest ja tema enda filmitud koduvideotest. Eelmisel aastal Cannes'i festivalil esilinastunud filmist avastavad ka need, kes on Formani loominguga tuttavad, tema kohta palju uut. Neil, kes kinolegendiga esmakordselt tutvust teevad, tärkab aga kindlasti huvi tema filmide vastu.

Algusest peale edukas

Järgneva viie päeva jooksul tuleb ekraanile viis filmi aastaist 1964 – 1984. Kinopublikul on unikaalne võimalus näha Formani filme, mis valmisid Tšehhoslovakkias tema loomingulise karjääri alguses. Tšehhi uue laine režissöörina andis ta endast kohe märku kui suurest kunstnikust. Juba režissööri esimene täispikk film „Must Peeter” osutus triumfiks Locarno filmifestivalil ja võitis seal Kuldse Leopardi. Erootiline ja sotsialistlikku süsteemi varjatud irooniaga suhtuv „Blondiini armastus” viis Formani esimest korda Oscarile kandideerima.

Niisama edukaks osutus komöödia „Pritsimeeste ball”, mis pajatab iludusvõistlusest, mille kohalik vabatahtlike tuletõrjujate depoo väikeses provintsilinnas korraldab. Autor isegi ei varjanud, et see film on sotsialistliku Tšehhoslovakkia terav satiir. Film esilinastus 1967. aastal just sel ajal, kui Prahasse tungisid Nõukogude tankid. Kahtlemata mõjutas see Miloš Formani otsust läände pageda.

Programmi Tšehhi osa on valmistatud ette koostöös Tšehhi riikliku kinoarhiiviga, kus kõik Formani varased filmid on põhjalikult restaureeritud.

Loomulikult on kavas ka kaks Formani vaieldamatut šedöövrit - „Lendas üle käopesa” ja „Amadeus”, mis võitsid kahepeale kokku 13 Oscarit ning pakuvad endiselt elamuse