Sellel aastal avas North Star Film Alliance enda kontori Hollywoodi südames, lootuses müüa sealsetele filmitegijatele seda, mida Euroopal pakkuda on. Alliance Hollywoodi kontori juhi Eleonora Granata sõnul otsib Hollywood alati uusi ideid ja viise, kuidas lugusid väga originaalselt vaatajani viia.

Turner Pictures´i endise asepresidendi sõnul on uute kontorite avamine nii Hollywoodis kui ka Tokyos alguseks millelegi suuremale. Ta lisab, et Soome, Eesti ja Läti vaheldusrikkad maastikud, kultuur ja ajalugu on nii erakordne ja samas vähe tuntud. North Star Film Alliance esitleb 4. detsembril Ameerika suurematele produktsioonifirmadele nendes kolmes riigis filmimise eeliseid.

Ühed suurimad eeliseid on varem filmimata asukohad, hämmastav maastik ja oskuslikud meeskonnad. Veel üks suur eelis on tugev valitsuste toetus. Soome pakub 25 protsenti, Eesti 30 protsenti ja Läti isegi 40-50 protsenti rahalist toetust filmi, telesarja, dokumentaali või animatsiooni produktsiooni projektile. Granata lisab, et kõike on võimalik nende riikidega ajada interneti teel, mis teeb kogu protsessi palju kiiremaks ja mugavamaks.

Nende kolme riigi puudujäägiks on seni olnud kajastuse puudus. Eesti ühe edukaima produtsendi Ivo Felti sõnul pole taolised suured produktsioonid riigi mainele üldse halvad. Ta lisas, et loodab, et see meelitab veelgi rohkem suuri filmitegijaid.

Warner Bros. ülimenukas film oli Eesti jaoks väga suur saavutus, kuna Eestis on nii suured produktsioonid pigem harvad nähtused. Kolme riigi koostöö pole aga üldsegi midagi uut. Felti sõnul on riigid omavahel aastaid koostööd teinud.

Näiteks on Allfilm seotud filmiga “Memory of Water”. Soome produktsioonifirma Bufo filmiga olid seotud veel ka Norra Mer Film ja Saksamaa Pandora. Ambitsioonikas Eesti-Läti-Saksamaa koostöö toob suurtele ekraanidele Indrek HarglaApteeker Melchiori”. Sealjuures teevad koostööd Eesti produktsioonifirmad Taska Film, Nafta Films ja Apollo Film Productions. Lätist aitavad Film Angels Studio ning Saksamaalt Hansafilm ja Maze Productions.

Soome Dionysos Filmsi kõneleja Riina Hyytia sõnul on sellised koostööd loogilised. Tema sõnul on väga kerge näiteks eestlastega koostööd teha, seda eriti juhul, kui võtted toimuvad Helsinkis. Dionysos Films tegi eesti filmitegijatega koostööd enda Netflixi draamasarja “Deadwind” teise hooaja filmimisel. Hyytia märgib, et kohalike produtsentide võimekus jagada võttekohti, meeskondi ja stuudioid on just see, mis aitab siinsel filmitööstusel areneda.

Läti Tasse Filmi kõneleja Aija Berzina märgib, et kohalikud produtsendid leiavad üha enam võimalusi koostööks naaberriikidega. Näiteks lõpetas Tasse Film hiljuti ühe Poola-Läti komöödia “W2” filmimise. Tegu on järjega Wojciech Smarzowski filmile “The Wedding” (2004). Lisaks teeb Tasse Film koostööd ka Venemaa produktsioonifirma Metrafilmsiga. Nende kahe koostöös valmib vene spioonisari “Pawns”.

Berzina sõnul keskendutakse nüüd aga ka intensiivselt Hollywoodile. Tema sõnutsi on keeruline sinna turule pääseda, on vaja seda ühte väga edukat lugu, tuues näideteks “Troonide mängu” ja “Tšernobõli”, mis aitasid Leedut ja Horvaatiat rohkem pildile tuua.

“Tenet” on juba Tallinnat mõjutanud - järgmise aasta lõpus plaanitakse avada Eesti esimene korralik filmipaviljon. Felti sõnul poleks seda ilmselt ilma nii suure produktsiooni toetuseta juhtunud. Ülemaailmsed platvormid, nagu Netflix, on avanud kohalike produtsentide jaoks palju uusi uksi. Hyytia leiab, et see on andnud neile võimaluse suhelda peaaegu kellega tahes.

Olenemata pandeemiast on Lätis, Soomes ja Eestis filmitegemine jätkunud nobedalt. Granta lisas, et siis kui taas reisida ja filme teha saab, on need riigid selleks valmis.

Allikas: variety.com