Ihaldatud auhinna jagavad omavahel Lauri Randla „Hüvasti, NSVL” ja Romet Esko „Välguga löödud” – viimane on ühtlasi esimene lühifilm, mis sellise tunnustuse pälvib.

Tänavu ka PÖFF Shortsi rahvusliku võistlusprogrammi võitnud film on pühendatud andekale räpparile Mängupoi$$ Kärule, kes lahkus elust kõigest 19-aastasena. Mälestusteoses kerivad Romet Esko ja tema kaasautorist vend Raul aega tagasi, püüdes mõista oma sõbra ootamatut lahkumist. „Kaunilt meisterdatud austusavaldus,” resümeeris PÖFF Shortsi žürii.

„Hüvasti, NSVL” on nostalgiline draamakomöödia ingerisoome perekonna värvikast elust ENSV lõpuaastatel perepoeg Johannese silme kaudu, põhinedes ingerisoomlasest autori lapsepõlveelamustel. Filmi kaastootjamaal Soomes on seda nimetatud ka maailma esimeseks ingerisoome mängufilmiks.

Linateos osales PÖFFi debüütfilmide võistlusprogrammis, kogudes täissaale, samuti müüdi PÖFFi veebikinos välja kõik selle 500 piletit.

Väga hästi võttis publik vastu ka teised PÖFFil esilinastunud Eesti filmid. Hääletusel jõudsid etteotsa veel Olavi Ruitlase menuromaani „Vee peal” ekraniseering, Eesti kaastootmisel valminud sõjadraama „Erna on sõjas” ja dokumentaalfilm „Keelepäästja”, mis portreteerib keeleteadlast Indrek Parki, kes üritab elu sisse puhuda Põhja-Ameerika indiaanlaste mandanite väljasurevale keelele.

PÖFFi koduleheküljel toimunud hääletusel osales ligemale tuhat inimest.

Kinodes olid populaarsed Rasmus Merivoo „Kratt” ja Marian Võsumetsa „Keha võitlus”, head tagasisidet said Aljona Suržikova „Ankeet” ja Manfred Vainokivi „Mephistopheles”. Veiko Õunpuu „Viimased” võitis Balti filmide konkursi ja oli menukas ka PÖFFi veebikinos.

„Eesti publik hindab üha enam eesti filme ja ma loodan, et oma panuse on selleks andnud ka PÖFF,” ütles festivali juht Tiina Lokk.

Publikuauhinna suuruseks on 2000 eurot, mille paneb välja Tallinna linn. Summa jagatakse pooleks.

Filmi „Välguga löödud” saab koos teiste PÖFF Shortsi võidufilmidega vaadata PÖFFi veebikinos kuni 6. detsembrini. „Hüvasti, NSVL” linastub praegu Eesti kinodes.

Pimedate Ööde filmifestival leidis tänavu aset 13.–29. novembrini. PÖFFi veebikino on veel avatud kuni selle nädala lõpuni.