Kim Ki-Duk on viimastel Oscaritel filmiga „Parasiit“ ajalugu teinud Bong Joon-ho kõrval üks kõige enam auhinnatud Lõuna - Korea režissööre. Talle kuuluvad Veneetsia filmifestivali Kuldlõvi ja Hõbelõvi, Berliini filmifestivali Hõbekaru ja Cannes’i filmifestivali Prix Un Certain Regard. Tema kõige tuntum film “Kevad, suvi, sügis, talv ... ja taas kevad” nimetati legendaarse filmikriitiku Roger Eberti poolt üheks kõigi aegade parimaks, BBC kriitikute küsitluse tulemusel paigutati see 100 parima 2000ndate filmi hulka ning The Guardian nimetas filmi Lõuna-Korea filmiajaloo parimaks.

8. oktoobri õhtul kogunes ka Artisesse nimetatud filmi eriseansile suure saali jagu kinosõpru. Pärast seanssi astus rahva ette Kim Ki-duk, kes oli viimased kuud Eestis viibides oma uue filmi stsenaariumit kirjutanud ja võtteperioodiks ettevalmistusi teinud.

Edu juba esimese filmiga

Kimi 2012. aasta “Pieta”, millega režissöör ütles lahti oma varasemast stiilist, mida esindavad “Tühi maja“ (2004), “Samaaria tüdruk” (2004) , “Kevad, suvi, sügis, talv... ja taas kevad” ning “Vibu” (2005)”, võitis esimese Lõuna-Korea filmina peaauhinnad kõigilt kolmelt põhiliselt Euroopa filmifestivalilt: Veneetsia, Berliin ja Cannes.

Pärast oma esimest filmi, 1995. aastal kriitikute kiidulaulu saatel linastunud “Krokodill”, on Kim Ki-duk kirjutanud ja lavastanud üks-kaks filmi aastas. Tema filmides leidub küll ka vägivalda ja karme teemasid, kuid ennekõike on need poeetilised ja lüürilised teosed inimeseks olemisest, eluringist ja ühiskonnast. Ta on ka sissepoole vaadanud dokumentaalfilmiga “Arirang” (2011), mis pälvis Cannes’i filmifestivalil Un Certain Regard auhinna. Tegemist on Kimi enda lavastatud dokumentaalfilmiga, mis vaatleb tema karjääri režissöörina.

Paraku ei saa Kim Ki-duk haiguse tõttu Artise eriseanssidest osa võtta, nagu algselt plaanis oli.

KIM KI-DUK 60 filmid:

· “Krokodill” (“Crocodile”, 1996)

· “Kevad, suvi, sügis, talv... ja taas kevad” (“Spring, Summer, Fall, Winter... And Spring”, 2003)

· “Samaaria tüdruk” (“Samaritan Girl”, 2004)

· “Tühi maja” (“Empty House”, 2004)

· “Vibu” (“The Bow”, 2005)

· “Aeg” (“Time”, 2006)

· “Arirang” (2011)

· “Pieta” (2012)

· “Hajuma” (“Dissolve”, 2019)