10. "Lihtne plaan" ("A Simple Plan", 1998)

Enne kui Sam Raimi sukeldus "Ämblikmehe" triloogiasse, sai ta valmis ühe vägagi omanäoline trilleri. Film omab mitut sõnumit, mis kõik näitavad elu kaost ja depressiooni. Sisu on väga lihtne - kolm tavalist meest leiavad suure summa raha, mille otsustavad võimude eest ära peita. Siis vaikselt hakkavad asjad nihu minema ning ebausaldus poeb meeste vahele. See ahnuse, nõrkuse ja inimlikkuse lugu toimub kõik külmal ja lumisel aastajal, aidates kaasa filmis olevatele vajalikele stseenidele.

9. "Võõrkeha" ("The Thing", 1982)

See John Carpenteri klassikaline õudus- ja ulmefilm on kindlasti üks eriliselt meeldejäävamaid filme. Peale selle, et film on totaalselt külm ja lumine, saab näha ka ühte veidramat elusolendit, mis kunagi ekraanidele on jõudnud. Film räägib ekspeditsioonist Antarktikasse, kelle juurde satub Norra kolleegide koer, keda nood suure huviga tappa üritasid. Ühel öösel koer muteerub ning ründab teisi loomi ja inimesi. Peagi saab selgeks, et nende seas on liikvel võõras eluvorm, kellel on võime võtta üle mis iganes teine eluvorm. Kes juba on nakatunud? Keda saab usaldada?

8. "30-päevane öö" ("30 Days of Night", 2007)

Koomiksi järgi valminud õudusthriller omab teatavat kvaliteetset lööki ja maitset, mis jääb meelde. Olgugi, et filmil on mitmeid vigu, ei suuda need üldist tempot ja põnevust lämmatada, seega kokku tuleb vägagi pinev õudne ja külm lugu jahil olevatest vampiiridest. Film keskendub väikesele Alaska linnale, mis igal aastal langeb üheks kuuks pilkasesse pimedusse. Viimaste valguskiirtega saabub linna suur kamp näljaseid vampiire, kelle ainukene soov linn verest tühjaks imeda. Oma väga lihtsa sisuga suudab film pakkuda rohkemat kui keegi julgeks oodata, kaasaarvatud palju nauditavaid sisulisi keerdkäike.

7. "Elus" ("Alive", 1993)

See väga dramaatiline tõsieluline lugu on filmina meelde raiutud. Minu lapsepõlve üheks tõeliselt šokeerivaks filmiks olev lugu muutis viisi, kuidas vaatasin talvele ning külmale ilmale. Film jutustab loo Uruguai rägbimeeskonnast, kelle lennuk kukub alla keset külma ja lumist Andide mäestikku. Väga raskelt jälgitav lugu paneb proovile inimeste tahtejõu ning ellujäämisinstinkti. Suurepärased näitlejad jutustavad lugu meestest, kes on sunnitud tegema väga äärmuslikke asju, et hoida ennast elus. Külm ja lumine ilm ei ole ainult Jõulud ja pikk liug mäe otsast, vaid eluohtlik looduse jõu demonstratsioon.

6. "Fargo", 1996

Seda filmi võib pidada Coeni vendade parimaks tööks. Aastaid vältisin seda filmi, kuid ühel külmal talveõhtul panin peale ega saanud enam silmi eemale. Äärmiselt põnev ja vererohke triller räägib saamatust automüüjast Jerryst, kellel on suured võlad. Pannes kokku esialgu geniaalsena tundunud plaani röövida oma naine ning nõuda lunaraha rikka äia käest, lähevad asjad väga kiiresti valesti. Hunnik laipu ja suur kogus verd toob losse motiveeritud šerifi, kes ei peatu millegi ees, et see juhtum lahendada.

5. "Lumekook" ("Snow Cake", 2006)

Minu jaoks peaaegu ideaalne draama kannab endas sügavust. Väga eluline lugu tungib otse südamesse ning paneb enda kodused väikesed probleemid tunduma hoopis õnnistusena. Film räägib endisest vangist Alexist, kes on teel vana sõbra juurde. Oma teekonnal võtab ta peale noore naise, kes oma veidruste juures suudab ennast murda läbi mehe paksu naha. Kahjuks juhtub autoõnnetus ning noor naine saab surma. Mõõtmatus leinas, otsustab Alex minna külla naise emale, kelleks osutub hästi funktsioneeriv autistlik naine Linda. Jäädes paariks päevaks naisega, saab nii Alex kui filmivaataja suurepärase elulise õpetunni elu kohta.

4. "Jääaeg" ("Ice Age", 2002)

Nüüdseks klassikaliseks ja miljardeid teeninud filmiseeriaks muutunud lugu algas aastal 2002 lihtsa ja lõbusa loona. Kõigi lemmik Scrat ja veel mitu kergesti armastavat tegelast on lume ja külma ilma kindlad tegijad. Film räägib saabuvast jääajast ning paarist loomast, kes kambakesi proovivad ellu jääda. Samal ajal on nende hooldada väikene inimese beebi, keda nad proovivad tema hõimu juurde tagasi viia. 18 aastat vana animatsioon on endiselt kõva sõna ning suudab tekitada erinevaid emotsioone.

3. "Jäätorm" ("The Ice Storm", 1997)

Väga huvitavate karakteritega draama, mis on valminud Rick Moody samanimelise romaani järgi. Sardooniline psühhodraama lahkab ja näitab "Ameerika Unelma" telgitagust ja reaalselt hinda. Film keskendub Hoodi perekonnale, kes on minemas Jõuludele vastu. Isa on joodik, ema on eneseabi raamatutesse uppunud ning valedest väsinud, poeg on ringi jooksev seelikukütt (või arvab, et on) ning tütar lõtvade kommetega nümfomaan, kellele meeldib sõprade vanemate sahtlitest pesu otsida. On 1973. aasta ning ühel õhtul pärast Tänupühasid saabub sajandi jäätorm. Sunnitud olude tõttu hakkavad sündmused ennast lahti harutama. Talvine, kuid kaugeltki mitte jõulune film!

2. "Lõputu küünlapäev" ("Groundhog Day", 1993)

Kes ei oleks seda filmi televiisorist näinud? See fantaasiakomöödia, sisaldades ka romantikat ja draamat, räägib ilmamehest Philist, kelle üleandeks on kajastada "paksu oravat", kes peaks väikelinna elanikele ilma ennustama. Olles ebaviisakas ja üleolev, ärkab mees "järgmisel" hommikul, kuid endiselt on käimas päev, kus "paks orav" ilma ennustab. Iga järgmine päev on sama, kus kõik inimesed ja sündmused on samad, viies mehe hulluse äärele, sest tundub, et sellest korduvast päevast ei ole pääsu. Või siiski? Väga naljakas ja originaalne film on ka pärast mitmeid kordi nägemist tõeliseks talvise ilma pärliks.

1. "Hiilgus" ("The Shining")

Stanley Kubriku õudusklassika, mis valminud Stephen Kingi raamatu põhjal, on üks filmimaailma tippe. Peale selle, et see film pani minu jaoks lumele väga õõvastava sildi külg ning andis esimese tõelise psühholoogilise õudusfilmi kogemuse. Film räägib Torrance'i perekonnast, kes kolib üksikusse hotelli, et selle eest hoolitseda. Seal olles hakkab see vana maja vaikselt pereisa vägivallale ässitama, samal ajal kui pere noorim näeb verised ja hirmutavaid oomeneid nii minevikust kui tulevikust. Film kogub tuure koos saabuva lumetormiga, mis viib vaikselt lähemale oodatavale lõpule. Väga külm ja sünge film, millega täita tuuliseid ja vihmaseid Eesti talveõhtuid.