Aasta number üks film, hingepaitav „Fred Jüssi. Olemise ilu“ kogus Artises 4981 silmapaari. Neljandat aastat tuleb Artise aasta menukaim film Eesti tegijatelt. Kui 2019. aasta esikohafilm „Tõde ja õigus“ oli Artise esikümne ainus kodumaine film, siis 2020. aastal jõudis esimese kümne sekka koguni neli eestimaist filmi.

Teised kodumaised linateosed Artise edetabelis on Paunvere-saaga viimane film, lustlik „Talve“, Eesti lastekirjanduse legendist valminud animafilm „Sipsik“ ning intrigeeriv dokfilm „Südamering“ ökokogukonnast ja sealsetest keerukatest inimsuhetest.

Tabelis teise koha hõivas esimesed kaheksa seanssi välja müünud elulooline draama „Judy“, milles rolli eest Oscari pälvinud Renée Zellweger kehastub legendaarseks Judy Garlandiks. Film linastus Eestis vaid kinos Artis ja kogus 4227 vaatajat. Veel üks eksklusiivselt Artises linastunud meistriteos jõudis esikümne hulka – oktoobris 10 seansiga publikut lummanud poeetiline ajastudraama “Põleva tütarlapse portree”.

Oktoobris võidutses Põhjamaade kinokunst

Oktoobris tuli välja ka kaks põhjamaist hitti – aasta parimaks Euroopa filmiks valitud kooliõpetajate napsueksperimendist kõnelev “Järgmine ring” Mads Mikkelseniga peaosas ning “Tove Janssoni rääkimata lugu” – kirglik tõsielufilm Muumidega kuulsaks saanud kunstnikust ja kirjanikust.

Kolmanda koha film, 3163 inimest Artisesse toonud “Parimad aastad me elus” on prantslase Claude Lelouchi lavastatud triloogia (esimene film „Mees ja naine“, 1966) kolmas film. Esikümne lõpetab samuti humoorikas Prantsuse draama „Ilusaimad ajad“.

2020. aasta algas kino Artise jaoks suurepäraselt: kuni 13. märtsil toimunud kinode sulgemiseni olid vaatajanumbrid keskmisest tunduvalt kõrgemad. Peaaegu 13 400 inimest kuu kohta. Aasta esimese kahe ja poole kuu jooksul käis filme vaatamas pool kogu aasta külastajatest.

Järgnenud eriolukord, sellest taastumine ja soe suvi mõjusid publikunumbrile hävitavalt. Oktoobriks taastus normaalne külastatavus, millele aitasid kaasa ka mitu tugevat filmi, millest kolm pääsesid aasta esikümnesse. Detsembriks oli viirus taas külastajanumbrid alla löönud. Kokku käis eelmisel aastal kinos Artis rohkem kui 65 000 inimest, mis on 41% vähem kui eelneval aastal.

„Suurepäraselt alanud 2020. aasta kujunes lõpuks keeruliseks ja lõppes kahjuks taas kino sulgemisega. Tahaks siiski olla optimistlik ja vaadata alanud aastale kui uutele võimalustele,“ märkis kinojuht Rein Palosaar.

KINO ARTIS ESIKÜMME AASTAL 2020:

1. „Fred Jüssi. Olemise ilu“ - 4981

2. „Judy“ – 4227

3. „Parimad aastad me elus“ – 3163

4. „Talve“ – 2443

5. „Sipsik“ – 2379

6. „Südamering“ – 2264

7. „Tove Janssoni rääkimata lugu“ – 1761

8. „Järgmine ring“ – 1503

9. „Põleva tütarlapse portree“ – 1346

10. „Ilusaimad ajad“ - 1222