Igatahes aitavad need filmid meil teismelisi paremini mõista - kui see üldse võimalik on. Siin on Netflixi parimad palad neile ja nendest, kelle jaoks kestab tee lapsepõlvest täiskasvanuikka.

1) Spirited away (Hayao Miyazaki, 2001)

Teismeliseiga on see, mis seob lapsepõlve ja täiskasvanuperioodi ja väga harva on seda nii piltilusalt, ohtlikult ja filosoofiliselt esitatud nagu Spirited Aways - filmis, mis tõi Hayao Miyazakile tema ainsa Hollywoodi Oscari. Film räägib väikesest tüdrukust nimega Chihiro, kes otsib imedemaailmas oma sigadeks muutunud vanemaid.

2) Eighth Grade (Bo Burnham, 2018)

See on Bo Burnhami keeruliselt geniaalne portree teismeliseeast läbi Kayla (Elsie Fisher) silmade. Tüdruk ei sobitu oma klassikaaslastega ja üritab maailmale ennast avada läbi YouTube kanali. See on film, mis analüüsib noorte omavahelisi suhteid seoses sotsiaalmeediaga ja teeb seda teisiti kui iialgi varem.

3) Easy A (Will Gluck, 2010)

Kui palju halba on romantilised komöödiad teismelistele tüdrukutele teinud ! Seda näitab meile Emma Stone teismeliste filmis, kus tüdrukut hüütakse koolis hooraks ja sellest väsinuna otsustab ta nendega nõustuda. Tema kättemaksuplaanil on ka tagajärjed, kuid ta maalib meile möödaminnes pildi noorte naiste kahepalgelisuse kohta, lisades sellele doosi hädavajalikku romantikat.

4) See you yesterday (Stefon Bristol, 2019)

Teismelistele mõeldud žanr ja sci-fi? Jah, see on võimalik ja seda kõike näitab meile täiuslikult Stefon Bristol. Selles filmis ehitavad kaks teismelist ajamasina, et ennetada ühe nende venna surma politseinike käe läbi, kuid kõik see, mis nende geniaalset plaani ümbritseb, on kriitika Ameerika politseirassismi suhtes, samuti uurimistöö teistsuguste teismeliste kohta.

5) Your name (Makoto Shinkai, 2016)

See Makoto Shinkai film on suuteline heitma tõelise teismeea tunnetepommi, pannes meid naerma, nutma ja kannatama läbi loo, mis tantsib väga kenasti komöödia ja draama vahel. Meile näidatakse siin klassikalist "body swapi": kaks teismelist näevad oma kehasid muudetutena, andes neile teistsugused reaalsused maa, linna ja ja naiste vahel ning luues nende vahel suhte, mis muudab neid igaveseks.

6) Paradise Hills (Alice Waddington, 2019)

Hispaania filmitegija Alice Waddington ümbritses ennast kõige kuulsamate tähtedega (Emma Roberts, Milla Jovovich, Awkwafina jt.), jutustades loo teismelisest tüdrukust, keda kadestatakse Paradise Hillsi nimelises luksuslikius internaatkoolis tüdrukutele, keda on vaja kasvatada täiuslikeks naisteks eliidile. Kuid filmi peategelane mitte ainult ei lase ennast niimoodi kasvatada, vaid avastab, et sellel koolil on rohkem saladusi, kui ta arvata oskas.

7) A Cinderella Story (Mark Rosman, 2004)

Me ei oska öelda kuidas kaasaegne publik selle filmi vastu võtab, kuid kindlasti on see tõeline nauding Hilary Duffi fännidele ja nendele, kes armastavad vaadata klassikalisi lugusid uues versioonis. Tuhkatriinu lugu taaselustub sel korral gümnaasiumis ja räägib noorest tüdrukust, kes kaotas oma isa ja elab koos õudse ja kannatamatu kasuemaga. Kõigele lisaks on ta armumas kooli kõige populaarsemasse poissi.

8) To all the boys I´ve loved before (2018)

2018. aasta Netflixi teismeliste hitt oli imeline Susan Johnsoni film, kus kohati tagasihoidlik ja parasjagu armunud teismeline (Lana Condor) leiab ennast kohutavas olukorras: kõik armastuskirjad, mis ta salaja kirjutas poistele, kellesse ta armus, jõudsid nende poiste kätte. Ühe fännide lemmikuga Peter Kravinskyga (Noah Centineo) alustab ta petlikku armulugu.

9) The edge of 17

Kelly Fremon kirjutas ja lavastas noortekomöödia, mis nomineeris Hailee Steinfeldi Kuldgloobuste parima näitlejanna kategoorias. Ja seda mitte niisama: tema "coming of age" teekond läbi ebakindluse ja armukadeduse on muljetavaldav ja väga lõbus. Täiuslik teismeliste film!

10) Alex Strangelove (2018)

Vastates filmile Love, Simon ,mis esilinastus samal ajal, on see üks väheseid Netflixi teismeliste komöödia filme kus on peaosas gei. LGBTI+ tarka ja värsket mõju on üha rohkem näha filmides nagu seegi, mille režissööriks on Craig Johnson. Teismeline poiss üritab avastada, kuhu poole kaldub tema seksuaalne orientatsioon. Kuid kõige rohkem üritab ta iseennast aktsepteerida ja armastada.

11) Beach Rats (2017)

Kui oled väsinud komöödiatest, pead sa heitma pilgu teismelise Eliza Hittmani maailma, kus elu on raske ja tulevik ennustamatu. Brooklyni teismeline poiss peab taluma oma sõprade traditsionaalset mehelikkust, oma sotsiaalse klassi madalaid ootusi ja teistsugust seksuaalset orientatsiooni, millega tema ümbruskond ei ole harjunud. Film, mis on kindlasti üks Netflixi tolle aasta paremaid.

12) I kill giants (2017)

Kuigi selle filmi lugu kuulub pigem lapsepõlveikka kui teismelise omasse, on see Anders Walteri film vaatamist väärt. See on tehtud Joe Kelly graafilise romaani põhjal- Tüdruk kasutab fantaasiat, et põgeneda kodustest probeemidest. Sarnane A monster callsile, mille väike kangelanna peab õppima haldama oma tundeid jänesekõrvadega.

13) Dude (2018)

Debütant Olivia Milch lõi teismeliste tüdrukute loo, mille peaosas on osad Ameerika kõige paljulubavamad näitlejannad Awkwafinast (Ocean's 8) kuni Lucy Hale`ni (Pretty Little Liars, Truth or Dare). Film jutustab tüdrukutepundist, kes on kooli lõpetamas ja peab vastu astuma tulevikuga kaasnevatele vältimatutele muutustele.

14) The Hunger Games (2012)

Veel teismeliste düstoopiaid? Siin on üks kõige tuntumaid: neist Suzanne Collinsi romaani põhjal tehtud film, mis pani terve generatsiooni armuma sellesse loosse, kus saame näha Jennifer Lawrence`i kordumatut annet. Saaga esimene film on lavastatud Gary Rossi poolt ning selles viiakse meid Panemi riiki, kus igal aastal valitakse 24 noort inimest, et nad võitleksid oma regiooni ja elude nimel.