Prantsuse fotograafi André Perlsteini näitus 1970ndate armastatud filminäitlejaist ja režissööridest, aga ka moe- ja muusikalegendidest viib vaataja võtteplatside ja moemajade kulisside taha. Prantsuse Instituut korraldab 26 mustvalgest portreest koosneva näituse Eesti-Prantsuse diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva auks.

Perlstein sai tuntuks pressifotograafina, kes on alati armastanud filmimaailma – ja keda filmimaailm armastab vastu. Ta tegi koostööd nii oma noorusaja näitlejate-režissööride kui ka moe- ja muusikageeniuste koorekihiga, saades harukordseid kaadreid Alain Delonist Yves Montand’ini, Isabelle Adjanist Katharine Hepburnini. Ta talletas igavikku Yves Saint Laurent’i ja Karl Lagerfeldi moedefileed, muusikud Miles Davise ja Johnny Hallyday, kimonosse mähkunud kelmika Serge Gainsbourg’i, tööhoos Claude Lelouchi, väärika Charlie Chaplini, filmi „Franz" võtete ajal rannal silkava Jacques Breli, ilma prillideta Jean-Pierre Melville’i, sigarit pahviva filosoofi Roland Barthes’i, autoroolis Jean-Louis Trintignant’i jpt.

Prantsuse kinoklassika nädalalõpul tuleb ekraanile kolm hoolega valitud Prantsuse kino uue laine filmi, milles teevad kaasa mitmed staarid Perlsteini fotodelt.

Prantsuse kinoklassika nädalalõpp:

  • 12.02 „Punane ring” („Le cercle rouge”, 1970) – kõigi aegade elegantseim kriminull!

Rež: Jean-Pierre Melville. Osades: Alain Delon, Yves Montand, André Bourvil, Français Périer.

  • 13.02 „Cléo 5-st 7-ni” („Cléo de 5 à 7”, 1962) – Prantsuse uue laine ikoonilisemaid filme.

Rež: Agnès Varda. Osades: Corinne Marchand, Michel Legrand jt.

  • 14.02 „Mees ja naine” („Un homme et une femme”, 1966) – maailmakuulsa muusikaga legendaarne armastuslugu.

Rež: Claude Lelouch. Osades: Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant.

Seni, kuni Perlstein ise Eestisse külla tuleb, saadab ta Eesti publikule soojad tervitused video vahendusel, jagades ühtlasi „Punase ringi” legendaarse foto saamislugu.

Näitus jääb avatuks kuni 18. märtsini.

Vaata lisa Prantsuse instituudi ja Artise kodulehelt.