Film avab Artise uue kinoõhtute sarja „Artišokk ahvatleb“, mis toob iga kahe kuu järel uudishimulike filmisõpradeni ühe väärt filmi minevikust ning külalised, kellega pärast seanssi nähtu üle arutleda.
Ameerikas resideeruva Soome lavastaja Ilkka Järvi-Laturi "Tallinn pimeduses" on ilmselt mõjukaim kodumaine film, millest kinopublik suurt kuulnud ei ole. See on musta huumoriga vürtsitatud miljonidollarilise eelarvega põnevik, mille tegevus läheb lahti 1991. aastal, mil Eesti oli just kuulutanud oma iseseisvust. Gängsterite kamp on valmis sepitsenud plaani, kuidas röövida riigi kullavarud – triljardi väärtuses kullakange, mis peale aastatepikkust varjamist Pariisis nüüd rahva hurraahüüete saatel Eestisse tagasi tuuakse.
Naiivsest elektrikust Toivost (Uukkivi) saab kogu plaani võtmetegur, kelle ülesandeks on kogu linn kokkulepitud kesköötunnil pimendada. Toivot, kes pole sugugi paadunud kriminaal, julgustab tööd vastu võtma tema viimseid päevi rase naine. Siis juhtub aga midagi ootamatut.

Film esilinastus Toronto festivalil, sai ootamatult publiku lemmikuks Sundance’il ning lõpuks pärjati 1994. aastal Hõbealeksanderi auhinnaga Thessaloniki filmifestivalil Kreekas.

Operaatori rollis on Rein Kotov, näitlejatena astuvad üles veel Jüri Järvet, Enn Klooren, Peeter Oja, Tõnu Kark, Väino Laes ja paljud teised Eesti näitlejad.

​Kuidas film valmis, miks see Eestis alles 15 aastat hiljem linastus, miks kohalikud filmitegijad seda ei sallinud - sellest ja muustki saab kuulda filmi maaletooja Margus Õunapuu, tänavu Valgetähe V klassi teenetemärgi osaliseks saanud peaosatäitja Ivo Uukkivi ja kaabaka osatäitja Raivo E. Tamme käest.