1. William Holden

Miljoni dollari suuruse tasu kauples välja näitleja William Holdenile tema agent sõjafilmi "The Bridge on the River Kwai" (1957) eest. Toona oli tegu esimese korraga, kui näitleja teenis filmirolli eest lausa miljoni.

Kaheksale Oscarile kandideerinud ja seitse võitnud film osutus kinokassa poolest väga edukaks: 2,8 miljoniga valminud film teenis tagasi 30 miljonit. Edu aimas ette ka "Sunset Boulevard", "Sabrina", "The Wild Bunch", "Picnic" ja "Network" näitleja agent, kes lasi teha stuudiotega lepingu, mille kohaselt teenis Holden kohe pea 500 000 dollarit ning hiljem sai tema osaks veel 10% filmi kasumist. Tänase seisuga oleks see summa olnud hoopis natuke üle 4 mlijoni dollari.

2. Elizabeth Taylor

1963. aasta "Kleopatra" tegi legendaarsest Elizabeth Taylorist esimese naisnäitleja, kes teenis rolli eest miljon dollarit.

Elizabeth Taylori ja Richard Burtoni "Kleopatra" kujunes 1963. aastal üheks enimteenivaks filmiks, kuid ei jõudnud ikka kasumisse. Ometi kujunes filmist esimene ja ainus näide olukorrast, kus aasta enimteeniv film jäi kahjumisse. Filmi eelarve tõusis esialgsest 2 miljonist 31 miljonini ning oleks peaaegu 20th Century Foxi pankrotti ajanud. Seda suuresti põhjusel, et väga keerulised ajastutruud võttepaigad ehitati Londonis valmis, kuid kogu meeskond pidi need samad võttepaigad uuesti ehitama Roomas, kui produktsioon oli sunnitud võttekohti vahetama.

Taylori leping nägi ette naisnäitlejate jaoks rekordilist ühe miljoni dollari suurust tasu, kuid tänu filmi painanud legendaarsetele probleemidele, võtteperioodi pikenemisele ja näitleja terviseprobleemidele teenis ta lõpuks kokku hoopis 7 miljonit dollarit.

3. Alec Guinness

Algses "Star Warsi" triloogias (1977-1983) põhilises rollis ainult ainult esimeses filmis üles astunud Alec Guinness oli üks väheseid asjaosalisi, kes arvas juba ammu enne esimese filmi valmimist, et sellest saab kindlasti tohutu kassaeduga eepos, kuigi talle lugu otseselt ei meeldinudki.

Guinness lasi enda jaoks teha lepingu, mis lubas tal saada 2% protsenti filmi kõikidest tuludest ning olevat kolme filmi peale kokku teeninud 50 ja 75 miljoni dollari vahele jäänud summa.

4. Keanu Reeves

"Matrixi" frantsiis teenis kokku üle 3 miljardi dollari ning triloogia tõi kinodest tagasi üle 1.6 miljardi.

Peaosalist kehastanud Keanu Reeves teenis kolme "Matrixi" filmi peale kokku 262 miljonit dollarit, millest esimene osa tõi talle 56, teine 126 ja kolmas 80 miljonit dollarit.

Teise osa palganumber on tänini suurim summa, mille on teeninud üks näitleja ühe filmi eest.

5. Denzel Washington

Denzel Washington teenis ühe filmi eest 20 miljonit dollarit ammu enne kui seda tegid näiteks Leonardo DiCaprio "Mees, kes jäi ellu" või Jennifer Lawrence "Reisijate" eest.

2007. aasta Ridley Scotti maffiafilm "Ameerika gängster" elas enne kinodesse jõudmist üle mitmeid probleeme. Peaosalist kehastama asunud Washingtoni palganumbriks kujunes 20 miljonit dollarit, kuid siis pandi film pausile, aga kui film taas töösse läks, otsustas näitleja lepingut muuta, et ta saaks protsendi ka filmi tuludest.

Muidugi osutus "Ameerika gängster" kassaedu suhtes väga edukaks, mis tähendas, et Washington teenis kokku 40 miljonit dollarit.

6. Jim Carrey

Jim Carrey teenis tänu oma lepingule 36.2% 2008. aasta komöödia "Yes Man" tuludest, kui film oli jõudnud kasumisse. Carrey teenis kokku 35 miljonit dollarit.

7. Harrison Ford

Harrison Ford teenis "Star Wars: Jõud tärkab" eest umbes kuni 35 miljonit dollarit, kuid 2008. aasta "Indiana Jones ja kristallpealuu kuningriik" tõi talle hoopis 65 miljonit dollarit, sest otseloomulikult kujunes esimene "Indiana Jonesi" film pärast 1989. aasta "Indiana Jones ja viimane ristiretke" väga edukaks ning Ford mõistis, et peab tegema lepingu, mis annab talle protsendi tuludest.

8. Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio karjääri seni suurim palgapäev saabus 2010. aastal, kui linastus Christopher Nolani "Algus" ("Inception"), mis teenis 160 miljoni suuruse eelarve juures tagasi 825 miljonit.

DiCaprio teenis tuludest endale rekordilised 60 miljoni dollarit.

9. Will Smith

"Mehed mustas" filmidega Hollywoodi staariks kujunenud Will Smith naases Agent J rolli 2012. aastal, mil linastus seera kolmas osa.

Film valmis 215 miljoniga ning teenis tagasi 624 miljont. Filmi ei sallinud küll kriitikud ning see oleks võinud eelarve suurust arvestades olulisest rohkem tagasi teenida, aga Smithi jaoks tähendas see kõik, et lisaks "tavapärasele" 20 miljoni suurusele palgale sai ta osa ka filmi tuludest väidetavalt kuni 100 miljonit.

10. Sandra Bullock

Superstaar Sandra Bullock sai seitse Oscarit võitnud ulmefilmi "Gravitatsioon" eest pea 70 miljonit, millest ette maksti 20 ning ülejäänu sõltus filmi edust. Bullockile sai osaks 15% summast, mis jääb alles, kui kinod on oma osa tuludest endale saanud.

Allikas: The Telegraph