Elukutselisena kultuurikriitikuna on minu igakuine voogedastuste kuumakse suurem kui suurema osa inimeste kodulaenud, sest kasutan igapäevaselt filmide ja seriaalide vaatamiseks globaalse ulatusega rakendusi, millest tavainimesed pole isegi kuulnud. Praegu on siiski eesmärk tutvuda ainult kohalike teenustega — TeliaTV, GO3, Viaplay, Elisa Huub, ApolloTV, Jupiter ja kaks rahvusvahelist Netflix ja Apple TV+.

Netflix


Alustan kohe suurimast — Netflix. Teenus, mis alustas üheksakümnendatel kui DVD postiteenus Ameerika ühendriikides, jõudis see digitaalsel kujul Euroopas turule aastal 2014. Täna rohkem kui 190 riigis olev platvorm teeb üksinda peaaegu sama suurt käivet kui terve Hollywood kokku. Netflix pakub tohutus koguses filme ja seriaale, mis tähendab, et seal on äärmiselt keeruline orienteeruda. Iga nädal tuleb juurde kümneid uusi asju, kümnetes keeltes ning Eesti kasutajale on sealt tegelikult nähtav vaid umbes 15% kogu arhiivist. Netflixi saab vaadata igas seadmes, kus on internet. Ta on nii sügavalt integreeritud, et suur osa televiisoritest tulevad juba puldiga, kus on nupp „Netflix”.

Teenuse kasutamiseks on vaja teha konto ning esimesed 30 päeva on kasutajale nö prooviperioodina tasuta. Pole vaja isegi krediitkaardi andmeid sisestada. Pärast kuuajalist prooviperioodi on kolm varianti — 7,99€, 9,99€ ja 11,99€ kuus. Esimene on SD kvaliteet (480p), teine on kuni 1080p ja kolmas on kuni 4K HDR. Netflix lubab palju erinevaid profiile ja seadmeid, seega üks kasutaja saab soovi korral sisu jagada terve perega. Suurimaks miinuseks on tugevalt erinev kasutajaliides, sest rakendus on saadaval nii paljudes kohtades. Sellest sõltub ka see, kui keeruline on uut sisu leida. Otsingusüsteem on hea, kuid kuna sisu on tugevalt geoblokeeritud, siis reisides või VPNi abiga leiab tohutult uut sisu, mida varem pole näinud. Eesti keeles on täna seal ainult kaks asja — „Better Call Saul” esimene hooaeg (subtiitrid) ja SpongeBobi värskeim film (dubleeritud). Kuna kõik on inglise keeles, siis vanaema jaoks pole vast parim valik.

Tõmbenumber: „Orange is the New Black”, „Stranger Things”, „The Witcher” ja palju palju muud

Netflixiga saad tutvuda SIIN!

Apple TV+


2019. aasta esimesel novembril tuli Apple turule enda voogedastusplatvormiga Apple TV+. Hind on 4,99€ kuus ja nad pakuvad selle raha eest ainult originaalset toodangut. Igal asjal on eestikeelsed subtiitrid olemas ning pakutava toote kvaliteet on kõrge. Üks parimaid hinna ja toote suhteid kodumaisel turul. Kahjuks pole saadaval android seadmetes, mis tähendab ka nutitelereid. Apple TV seade (ca 250€) on eraldi müügil ning õnneks see on üks parimaid meelelahutuskeskuseid, mis täna saadaval. Kuna kõik on originaalne sisu, siis suures plaanis on seda konkurentidega võrreldes päris vähe. Koduarvutis on see vaadatav läbi brauseri, kuid seal on kvaliteediks ainult kuni 1080p. 4K jaoks on vaja Mac toodet nagu Apple TV (mis iganes Apple toote ostuga saab kaasa 1 aasta tasuta Apple TV+). Nagu Apple asjadele omane, siis kasutajaliides on ilus, kõik on korralikult sorteeritud. Lemmikutesse lisamine toimib hästi, meeldetuletused ja uue sisu leidmine on kõik olemas. Miinuseks on tulevatest asjadest teadasaamine, sest nad ei taha väga Apple TV+ kaudu midagi tutvustada. Selle jaoks tuleb otsida uudiseid või oodata kuni ühel päeval lihtsalt tekib sinna mõni uus film või seriaal.

Tõmbenumber: „See”, „The Morning Show”, „Palmer”, „For All Mankind” ja palju muud

Apple TV+ kodulehe leiad SIIT!

Telia TV


Eesti tõenäoliselt suurim tegija on Telia TV, mis alustas meie turul juba 2006. aasta lõpus. Muidugi on selel ajaga teenus palju muutunud, kuid põhiidee on jäänud samaks — pakkuda konkurentsivõimelist teenust. Nad pakuvad 150+ kanalit, salvestamist, HBO äppi, FOX Now, Eurosport Player, GO3 filmid ja on saadaval igas nutiseadmes. Liitumisel on 1 kuu tasuta prooviks ning pärast on valida kolm põhipaketti — Mini (6€/kuus — 30 kanalit, 2 vaatajakohta, videolaenutus ja Fox Now), Standard (16€/kuus — 60+ kanalit, 3 kohta, HBO, Eurosport Player, National Geographic + Mini) ja Family (39€/kuus — 150+ kanalit, 5 kohta, Go3 film, salvestamine, lastenurk + Mini). Õnneks saab erinevaid teenuseid ise juurde valida, seega iga klient saab ise oma paketi kokku panna. Lojaalsusprogrammi Telia1 kliendid saavad 2 tasuta filmi iga kuu (osad uued filmid on kuni 17€). Hunnik tasuta asju filmiriiulis, tohutult suur valik renditavaid asju. Tõenäoliselt Eesti parim valik ning nende digiboks toetab ka 4K kvaliteeti. Kasutatakse küll eraldi digiboksi lahendust koos Telia puldiga, kuid on olemas ka telefonis ja brauseris. Pakuvad ka täiskasvanutele sisu eraldi tasu eest, millele pääseb ligi eraldi parooliga. Huvitav lisa on Youtube’i äpp. Digiboxil pole Wi-Fi võimalust, seega sobib ainult kaabliga internet. Üks parimaid uusi lisasid on TeliaTV ja GO3 ühine programm, kus väikse lisatasu eest (5€ kuus), saab vaadata läbi GO3 film rakenduse suurel hulgal sisu, mida muidu ei näeks, sealhulgas dubleeritud multifilmid ja Marveli filmid.

Tõmbenumber: üüratu lastesõbralik sisu, suur videolaenutus ning muidugi HBO äpp. Koos GO3 filmiga ideaalne valik.

Rohkem Telia TV kohta saad lugeda SIIT!

GO3

GO3.tv alustas Eestis 2019. aasta lõpus ning on tänaseks saanud endale ligi 200 000 kasutajat üle Balti riikide. Alustame kohe hinnast — kõige soodsam on 2 aastat korraga tellida, siis on 3 kuud “tasuta”. Muidu on pakkuda 3 igakuist paketti — filmid on 4,99€/kuu, TV on 4,99€/kuu, Sport on 6,99€/kuu ja 18+ kanalid on 2,99€/kuu. Igakuine pakett on võimalik ise nende vahel kokku panna, kus erinevad kombinatsioonid võivad pakkuda erinevaid soodustusi. Kuna Go3 äppi pole nutiteleritest nii lihtne leida, siis saab rentida koju endale Go3 Android Boxi, mis on ka teenuse üks suurimaid miinuseid. Tundub, et antud äpp on olemas ainult uusimates Samsungi ja LG telerites, siis väljaspool seda peab kasutama kas arvutit või telefoni. Üks võimalus telekasse pilti saada on näiteks Chromecasti abiga. Nad näiliselt pakuvad küll kaheksa erinevat kanalite valikut, on tegelikult kanaleid kokku ainult 40. Maksmine teenuse eest toimub krediitkaardiga, Paypaliga või läbi telefoni. 
Kasutajaliides on Go3 juures üks paremaid asju. See on loomulik, asjad ilusti sorteeritud, kõik asjad laevad kiiresti ja sujuvalt. Samuti saab luua erinevaid profiile nagu Netflixis ja kasutada mitmes seadmes korraga. Filmide ja seriaalide valik pole küll suurim, kuid äärmiselt tugev. Selgelt on pandud rõhku kvaliteedile, mitte kvantiteedile. Praegu on platvormil üle 1000 filmi ja sarja. Samuti on Go3 koduks spordiülekannetele nagu NBA, KHL jäähoki, ATP Tennis, MotoGP, äsja lisandunud UFC vabavõitlus ja teised. Miinuseks on info leidmine. On võimalik PDF faile alla laadida, mis on infost üle ujutatud. Võiksid paremini inimeste küsimusi ennetada ja neile vastused ära sorteerida. Hea eeskuju oleks näiteks Apple TV+ või TeliaTV.

Tõmbenumber: Disney asjade valik, sport ja kiire HBO Maxi filmide lisamine laenutusse.
GO3 kodulehele pääsed SIIT!

Viaplay


Viaplay alustas Eestis teist korda 9. märtsil 2021, kui nende tee nad Go 3 keskkonnast lahku viis. Sellega sai neist eraldiseisev platvorm, mis on põhjamaade suurim teenusepakkuja kolme miljoni tellijaga. Sisu mõttes suhteliselt keskmine, kuid sarnaselt Go3-le on ka siin rõhku pandud kvaliteedile. Palju seriaale ja filme, sport on suures fookuses. Veel üks pluss — alati sama hind — 9,99€/kuus — mis ei muutu. Erinevalt teistest kohalikest, toodab Viaplay palju originaalset sisu seriaalide ja filmide näol ning tulevikus on neil suured plaanid. Liguvad selle aasta sees näiteks Poola ja USA turule. Lastele on hetkel ainult veidi sisu, kuid suure-suure miinusena pole lubadud dubleeringut eesti keeles suuremal osal multifilmidel. Kasutajaliides on viisaka välimusega ja äpp on olemas igal pool. Eestis on videokvaliteet kuni 1080p, kuid lubatakse 4K tulevikus nagu seda on Skandinaavias. Veidral kombel on neil puudu ’Järgmine episood’ (peab minema tagasi seriaali lehele või ootama episoodi lõppu) ning ei saa asju lisada ’lemmikute’ või ’vaata hiljem’ taolisse nimekirja. Õnneks igal asjal eesti keeles subtiitrid olemas. Spordi juures peab mainima, et väikesed üritused ei saa eesti keeles kommenteeritud, ainult inglise keeles. Suuremad asjad siiski saavad täiesti oma stuudio. Maksmine toimub ainult krediitkaardiga ning liitumisel on esimesed 14 päeva tasuta.

Tõmbenumber: originaalsed seriaalid nagu „The Head”, „Those Who Kill”, sport ja „The Good Doctor” kõik osad.

Viaplay koduleht asub SIIN!

Apollo TV


ApolloTV on Eesti turul värskeim lisa, sest on aktiivne alates 25. veebruarist 2021. Esmasel liitumisel saab tasuta massiivsed 60 päeva, mis on voogedastusplatvormide seas rekordiks. Peale tasuta perioodi on valikus 3 erinevat paketti — Standard (8,99€/kuus — üle 25 enimvaadatud telekanali, järelvaatamine kuni 14 päeva, lai valik filme ja seriaale, pane otsesaade pausile, vaata otsesaadet algusest, vaata Eestis ja mujal Euroopas, vaata kuni 10 seadmes, 2 samaaegset vaatamiskohta), Standard + Lastele (11,99€/kuus — + 5 enimvaadatud telekanalit, lai valik lastesisu, vaata kuni 10 seadmes, 3 samaaegset vaatamiskohta) ja Premium (13,99€/kuus — +20 enimvaadatud telekanalit, vaata kuni 10 seadmes, 6 samaaegset vaatamiskohta). Kohe jääb silma kallis hind, sest pakutav sisu ei ole selgelt samas klassis. Kasutajaliides on veider — jääb odav mulje ning ei ole kerge asju leida. Lisaks kanalite logod iga asja all on liigne info ja teeb juba niigi segase pildi veel kirjumaks. Suur osa filme ja tooteid on väljavõtted telekanalite programmist, seega need algavad suvalisel ajal, peab alguseid otsima ning muidugi reklaame ise manuaalselt kerima. Päris jube. ApolloTV on olemas brauseris ja telefonis, kuid mitte Apple TV ja telekate peal. Ainult Filmiriiul on klassikaline filmiäpp, kus vaatad originaali, mitte salvestust. Kvaliteediks on kuni 1080p, kuid enamus on 720p suurendatud 1080p peale. Kokku on kirjutamise hetkel 39 filmi ja 33 lastefilmi. Seriaalid on ainult järelevaatamise kogumik. Episoodid vahel algavad juba mõne minuti pealt, mõnikord peab õiget kohta otsima jne. Ebamugav. Kergelt saab öelda, et hetkel kõige halvem taoline teenus, millel on tugevad kasvuraskused. Positiivsena siiski vaatame seda 60 päeva tasuta ja igal ajal saab tellimise lõpetada. Kui hind langeb või teenuse kvaliteet kasvab, siis tulevikus vaatab uuesti.

Tõmbenumber: 60 päeva tasuta vaatamist

Apollo TV kohta saad rohkem teada SIIT!

Jupiter

Jupiter on Eesti turul alates 22.04.2020 ja see on võimas platvorm. Ja mis eriti uskumatu — see on täiesti tasuta. Pole kontot isegi vaja, vaid saab kohe kasutama hakata. See koondab endasse parima sisu, mida ERR-il on pakkuda. Sealt leiab saateid, sarju, filme, dokfilme ning audiosisu kontsertidest kuuldemängudeni, seega ideaalne koht, kust vaadata vanu ja uusi Eestis tehtud asju. Kuid muidugi leiab sealt ka välismaist kraami. Igal pool muidugi kõik kohalikus keeles subtiitritega tõlgitud. Konto luues saab jätkata asjade vaatamist, kus need pooleli jäid. Saab lisada asju lemmikute alla. Selle jaoks on vaja teha ERRi kontot. Äpina olemas ka igal pool, isegi näiteks Apple TV-s ja Smart TV valikutes. Lasteekraan pole küll osa Jupiterist endast, kuid see lapsesõbralik sisu on ainult ühe kliki kaugusel. Kasutajaliides on sujuv, visuaalselt sobilik ning kõik toimib kiiresti. Jupiteri visuaalne identiteet ja UI disain on loodud koostöös Fraktali disainerite, Tajo Oja ja Martin Voltriga. Info kergelt leitav, sisu on põhimõtteliselt lõputult. Äärmiselt vajalik ja kiiduväärt platvorm.

Tõmbenumber: tasuta ERRi arhiiv

Jupiteri kodulehele saad SIIT!

Elisa Huub

Elisa Huub on hetkel nimekirjas viimane. Nad tulid Eestis selle nimega turule septembris 2019, enne kandsid nime Seriaali valik. Elisa Elamus sündis 2018. aasta alguses peale Starmani ostmist. Nad pakuvad kaht varianti — kaabliga või üle õhu ning kaabliga ühendus tähendab siis Starmani interneti olemasolu, mida kahjuks ei ole palju saadaval. Elisa Huubi seega ei saa mingil põhjusel läbi õhu, seega sellisel juhul on ainukene valik Elisa Elamus. Seal valikus on 34 kanalit, kuhu saab lisaks võtta TV3 filmi- ja spordikanalid (9,99€/kuus) või 6,99€/kuus kui ainult filmid või sport. 13,99€ ilma internetita, millele lisandub digiboksi rent (1,99€). Ei näinud kusagil varianti, et seda välja osta. 
Hetkel on neil pakkumises 12 originaalsarja, mis teeb neist ühe aktiivsema uue toodangu looja. Kahjuks seda sisu muul viisil ei näe kui läbi kaabliühenduse. 
Elisa Elamuse kasutajaliides on päris halb — ebamugav, mõttetult suurelt laiali, ebaloogiliselt sorteeritud. Lastele sisu põhimõtteliselt pole, peale telekanalite. Eriti jube on nende pakkumine näiteks vaadata “Maša ja Karu”, kuid läbi Youtube’i. Nad reaalselt suunavad kasutaja Youtube’i, kust siis tuleb episoode ise edasi otsida. Tagasi minemine on siis juba Youtube’is, kus tuleb terve hunnik kordi kinnitada, et soovid sealt lahkuda. Kvaliteet on kuni 1080p/60, neil on sisse ehitatud rakendused nagu Netflix, Primevideo ja Plex, olles seega ainsad, kes seda võimalust pakuvad (kui nutiteleris neid juba ei ole). Samuti toetab nende digiboks Wi-Fi signaali. Telefonis tuleb äpp siduda Elisa Elamusega, selle jaoks on vaja enda viitenumbrid ja seadme MAC aadressi. Need peab eraldi välja otsima. Ei ole e-mailiga nagu näiteks iga teine taoline teenus. Äpis on ainult 2 valikut — TV ja Kava (see siis Elisa Elamuse versioon, sest äpis nähtav on seotud koduse teenusega). TV osa kahjuks tööle kohe ei saanud — jäi ainult must ekraan pärast kümneid katseid ja mitut telefoni. Lõpuks proovisin uuesti, kui panin seadme kinni, siis tuli telefonis pilt ette. Kui telefonis pilt ees, siis sain seadme tööle panna ning sain vaadata kahes kohas korraga. Pärast seda kui korra tööle läks, jäi asi ka toimima. 
Läbi veebi on ka võimalik vaadata, kui enne Elisa kontole sisse logid. Siis läbi tve.starman.ee saab vaadata samamoodi nagu mujal, kuid siin lisaks veel ka videolaenutus. Seal on valik päris hea ja hinnad mõistlikud. Miks näiteks ei saa Elisa Huubi kasutada läbi veebi? Ja miks nende teenus ei toimi teiste internetiga või näiteks läbi õhu? Keeruline öelda, et miks moodne tehnoloogiaettevõte sedasi hädas on.
 Kaabliga versioonis on teised valikud. Kasutasin sõbra kodu, kes elab kaks maja edasi, sest neil on kortermajas Starmani kaabel olemas. Seal on näiteks võimalik valida 90+ kanalit varianti. NutiTV ja järelvaatamine on igal juhul kaasas. Lisatasu eest saab juurde võtta Järelvaatamine+, Salvestamine (15h-120h, kuni 8,99€/kuus), Elisa Huub ise ainult 2,99€ eest, Lastemaailm (3,99€/kuus) ja Täiskasvanute Maailm (5,99€/kuus). Lisaks on läbi kaabli veel Filmimaailm ja Seriaalimaailm, kust näeb palju erinevat sisu sarnaselt TeliaTV-le. Täna on Elisa Huubis eksklusiivselt saadaval „O2“ ja sügisel on tulemas palju ägedaid kodumaised filme ning aasta lõpus või järgmise aasta algul lisandub ka esimene Melchiori triloogia film. Lisaks leiab Elisa Huubist ka palju soomekeelseid Elisa originaalsarju ning BBC parima sarjavaliku. Probleemidega lubati, et tegeletakse ja asjad kindlasti paranevad, kuid esialgu tundub kõik tarbetult keeruline ja tehniliselt mitte hästi lahendatud. Saadavus on tugevalt piiratud ainult nendesse kohtadesse, kus on olemas Starmani internet. Loodetavasti Elisa Huub tuleb ka tulevikku ning pakub võimalust tellida nende teenust läbi mis iganes interneti ja veebi.


Tõmbenumber: originaalne toodang, kui sellele on võimalik ligi pääseda
Elisa Huubi pääsed SIIT!