Walt Disney legendaarsest Miki Hiirest šnitti saanud suurekõrvalise koerakese seiklused kannavad meid läbi tule ja vee. Andmed lubavad oletada, et koera teekonnale pidi tulema ka järjefilm. Poliitilised hoovused nõudsid aga teisiti ning Kutsu Juku vajus ajaloohämarusse. Alles 1986. aastal tuli ENSV Riikliku Ajaloo Keskarhiivi Eesti Karskusliidu fondist nähtavale osaliselt säilinud „Kutsu-Juku“ lint. Tänaseks säilinud neli ja pool minutit moodustavad teadaolevatel andmetel vaid pool filmi kogupikkusest.

„Kutsu-Juku“ filmikunstniku rollis seisis karikaturist Elmar Jaanimägi, operaator-lavastaja oli tollase presidendi, Konstantin Pätsi vennapoeg Voldemar Päts. Produtsendi osa täitis Aleksander Teppor, kelle Suur-Karja tänaval asunud ateljees film ka valmis. Täna ehib Suur-Karja 9 maja esist sillutist Kutsu-Juku mälestusplaat. Ehkki kõigile kolmele oli filmikunst vähemal või suuremal määral tuttav, oli joonisfilmi tehnika kõikidele võõras ning nõudis suurt pühendumust ja iseõppimist.

Kutsu-Jukust ei saanud siiski Eesti animatsiooni koolkonna teerajajat, sest järjepidev animafilmide tootmine algas alles aastakümneid hiljem – 1950. aastate lõpul, mil Elbert Tuganov pani aluse Eesti nukufilmi traditsioonile. 1931. aasta 30. aprillil esilinastunud lühianimatsioon märgib oma isepäisuses sellegipoolest olulist sammu Eesti filmiajaloos ning on teadaolevalt esimene kord Eestis, mil autorid 5000 joonistust filmiks ühendasid.

Palju õnne, Kutsu-Juku!

Film restaureeriti Eesti Filmi Sihtasutuse (tänane Eesti Filmi Instituut) abiga 2001. aastal.

Filmi saad vaadata SIIT!