1. Heath Ledger (1979-2008)

Paljud arvavad, et Ledger suri Christopher Nolani “Pimeduse rüütli” (“The Dark Knight”) filmivõtete ajal, kuid tegelikult oli üheks parimaks koomiksifilmiks (parima Jokkeri osatäitmisega) kujunenud linaloo võtted juba läbi ning unerohtude üledoosi tõttu siit ilmast lahkunud näitlejal oli pooleli hoopis Terry Gilliami “The Imaginarium of Dr. Parnassus”. Ledgeril oli filmis peaosa ning kuna tema lahkumine oli nii ootamatu ja seiskasv kogu filmi produktsiooni, otsustas Gilliam läheneda loominguliselt ning näitleja roll jagati Johnny Deppi, Jude Law ja Colin Farrelli vahel ära.

Ledger teenis postuumse näitleja Oscari “Pimeduse rüütli” Jokkeri rolli eest. Varasemalt kandideeris suurepärane karakternäitleja 2005. aasta draama “Brokebacki mägi” (“Brokeback Mountain”) eest parima meespeaosatäitja Oscarile. Ledgeri kuulsamad filmid olid veel “10 põhjust sind vihata” (“10 Things I Hate About You”, 1999), “Patrioot” (“The Patriot”, 2000), “Rüütli lugu” (“A Knight’s Tale”, 2001), “Koletise ball” (“Monster’s Ball”, 2001), “Dogtowni peremehed” (“Lords of Dogtown”, 2005).

Heath Ledgerist ka suurepärane dokumentaalfilm “I Am Heath Ledger”.

2. Paul Walker (1973-2013)

Paul Walker suri 2013. aastal autoõnnetuses keset “Kiirete ja vihaste” seeria 7. osa filmimist. Seni pole meediale avaldatud, kui suur osa Walkeri esitusest oli loodud tema vendade abil ja kui palju ta tegelikult jõudis ära filmida. Walkeri ootamatu surm rabas filmitegijaid, fänne ja meediat niivõrd ootamatult, et seda on siiani tunda iga kord kui uus “Kiirete ja vihaste” osa kinno jõuab.

Pärast Walkeri surma seiskas Universal “Kiirete ja vihaste” 7. osa filmimise, sest nüüd oli vaja välja mõelda, kuidas film ilma selle suurima staarita lõpetada. Lugu kirjutati ümber, stseenid filmiti uuesti ning appi kutsuti Pauli vennad Caleb ja Cody, kelle välimusest piisas, et teatud stseenid filmida nii nagu oleks Paul ise võtetel olnud. Muidugi võeti kasutusele ka arvutimaagia, et panna Paul viimast kord Vin Dieseliga ühte stseeni. Filmis jäi Pauli tegelaskuju ellu, sest nii režissöör James Wan kui ka stuudio ei arvanud, et karakter peaks sarnaselt reaalsuses toimunuga surema, vaid ta saadeti elama rahulikku pereelu.

3. Brandon Lee (1965-1993)

Enne Heath Ledgeri ja Paul Walkeriga juhtunut räägiti taolisi nimekirju kokku pannes alati ühest kindlast näitlejast ning muidugi oli see traagilise õnnetuse tagajärjel surnud legendaarse Bruce Lee poeg Brandon Lee, kelle elutee lõppes 1993. aastal 28-aastaselt nüüdse kultusfilmi “Vares” (“The Crow”) võtetel, kui teda tabas kuul relvast, milles poleks tohtinud päriselt kuuli olla. Stseeni järgi pidi näitleja saama kuuli kõhtu ning tulistaja relvas pidid olema paukpadrunid, aga õnnetuse või kokkusattumuse tõttu sattus relva kuuli osake, mis tabas Leed surmavalt. Võtete lõpuni oli jäänud kõigest kaheksa päeva, kuid filmitegijate jaoks tähendas see siiski teatud stseenide ümberkirjutamist ja dublantide kasutamist vajalike stseenide ülesvõtmisel. “Vares” linastus postuumselt ning pühendati Brandon Leele ja tema kihlatule.

Kogu asja muudab veelgi veidramaks see, et Lee suri samas stseenis, milles suri filmi alguses ka peategelane Eric Draven. Nimelt filmiti “Varese” algus üsna võtteperioodi lõpus ja pärast Lee surma kirjutati algus ümber ning korteristseenide loomiseks kasutati ka arvutiefekte.

“Varesele” tehti ka kolm väga kehva järge (“The Crow: City of Angels”, “The Crow: Salvation”, “The Crow: Wicked Prayer”) ning filmi põhjal valmis Kanada teleseriaal “The Crow: Stairway to Heaven”.

4. River Phoenix (1970-1993)

River Phoneix oli teismeliste iidol, milleks aitasid teda kujundada filmid “Stand by Me”, “Indiana Jones and the Last Crusade”, “My Own Private Idaho”, “The Mosquito Coast”, “Running on Empty”. Viimase eest kandideeris Phoenix juba 18-aastaselt parima meeskõrvalosa Oscarile.

Näitleja viimaseks filmiks jäi 1993. aastal valmima pidanud “Dark Blood”, kuid narkootikumide üledoosi tõttu igaveseks 23-aastaseks jäänud näitleja surma tõttu jäi film pooleli. Lõpuks see siiski linastus, kuid alles 19 aastat hiljem. Enne Phoenixi surma oli film 80% ulatuses valmis, kuid mitmed kriitilised stseenid olid puudu. 2012. aastal linastunud versiooni jaoks luges režissöör Sluizer umbes 6 stseeni jaoks teksti peale, et lugu mõjuks arusaadavalt.

5. Marilyn Monroe (1926-1962)

Monroe surma ümber keerlevad mitmed teooriad: vandenõuteoreetikud arvavad, et tegu oli John F. Kennedy, Robert Kennedy, Jimmy Hoffa ja maffiaboss Sam Giancanaga seotud mõrvaga, kuid ametlikult oli tegu siiski üledoosiga.

Monreol oli surma hetkel pooleli “Something’s Got to Give”, mis ei saanudki kunagi valmis. Filmist jäi alles 9 tundi monteerimata materjali, mida hiljem kasutati dokumentaalfilmides “Marilyn: Something’s Got to Give” ja “Marilyn Monroe: The Final Days”.

6. Jaclyn Linetsky (1986 — 2003)

Animaseriaali “Caillou” häälnäitleja ja teleseriaali “15/Love” üks osalistest Jaclyn Linetsky oli kõigest 17-aastane, kui suri autoõnnetuses. Tema “Caillou” tegelasele leiti uus näitleja ning seriaal “15/Love” tappis tema tegelase lennuõnnetuses.

7. Lynne Thigpen (1948 — 2003)

Lynne Thigpen andis hääle olulisele tegelasele animaseriaalis “Bear in the Big Blue House”, mis läks pärast naise surma nelja aasta pikkusele pausile. Thigpen suri ajuverejooksu tõttu.

Ta kehastas ka Ella Mae Farmerit suurepärases politseiseriaalis “The District”, mis leidis viisi, kuidas tegelane tappa ning seriaalitegijad pühendasid kogu kolmanda hooaja viimase osa just sellele lahkunud tegelasele ja näitlejale.

8. Carol Ann Susi (1952 — 2014)

Carol Ann Susil oli komöödiaseriaalis “Suure paugu teooria” (“The Big Bang Theory”) kehastada väga kummaline osa, milleks oli Howard Wolowitzi ema hääl ja naist ennast sarjas kunagi ei nähtud. Kahjuks suri Carol vähki, mistõttu suri seriaalis ka Howardi ema.

9. Cory Monteith (1982 — 2013)

“Glee” staar Cory Monteith suri keset võtteid üledoosi tõttu. Ta oli 31-aastane.

10. Marcia Wallace (1942 — 2013)

Marcia Wallace andis oma hääle “Simpsonite” tegelasele Edna Krabappelile. Wallace suri 71-aastaselt, mistõttu kaotati seriaalist ka Edna.

11. Phil Hartman (1948 — 1998)

Phil Hartman andis hääle mitmetele “Simsponite” tegelastele, kuid kui mees oma naise käe läbi 49-aastaselt suri, kaotati seriaalist ka temaga seotud tegelased.

12. John Ritter (1948 — 2003)

John Ritter oli populaarse komöödiaseriaali “8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter” peaosaline, aga mees haigestus keset võtteid ning suri hiljem operatsioonilaual. Tema kehastatud tegelane suri ka seriaalis ja talle pühendati mitu episoodi.

13. Jim Henson (1936 — 1990)

Jim Henson andis teleseriaalis “Sesame Street” hääled ja miimika Erniele ja konn Kermitile, kuid mehe surma järel vahetati ta lihtsalt teiste näitlejate vastu välja ning seriaalis isegi ei mainitud, et armastatud näitleja on lahkunud.

14. Chadwick Boseman (1973 — 2020)

Chadwick Boseman suri 43-aastaselt käärsoole vähki ja tema viimaseks filmiks jäi ka tänavustel Oscaritel kandideerinud “Ma Rainey’s Black Bottom”. Oma hääle andis ta aga seriaalile “What if…?” ja see peaks linastuma 2021. aasta augustis.

15. Naya Rivera (1987 — 2020)

Möödunud suvel hukkus Rivera paadiõnnetuses. Enne surma jõudis ta anda oma hääle Kassnaisele filmis “Batman: The Long Halloween”, mis linastusb juunis. Ka osales ta külaliskohtunikuna Netflixi küpsetamisseriaalis “Sugar Rush”, mis avaldati pärast tema surma.