Suurele ekraanile tulevad nüüd kõik kolm kevadel LUX publikuauhinnale võistelnud linateost, mis olid vaadatavad vaid veebikinos. Iga filmi saab näha kahel päeval ja kõik filmid linastuvad vaid eestikeelsete subtiitritega.

Auhinna koju viinud Rumeenia päritolu Saksa filmilooja Alexander Nanau "Kollektiiv" on dokfilm sellest, kuidas ajakirjanikud uurivad 2015. aastal Bukaresti ööklubis puhkenud ja 64 inimelu nõudnud tulekahju. Uurimise käigus avastavad aga kohalikus tervishoiusektoris vohava korruptsiooni, mis viis palju rohkemate surmadeni, kui see põlengu tõttu paratamatu oli. Film kandideeris ka kahele Oscarile (parim rahvusvaheline ja parim dokumentaalfilm).

Taani režissööri Thomas Vinterbergi "Järgmine ring" linastus edukalt kinodes juba möödunud sügisel ja kandideeris kahele Oscarile (parim rahvusvaheline film, parim režissöör) ning võitis Oscari parima rahvusvahelise filmi kategoorias. See on lugu väsinud gümnaasiumiõpetajatest, kes hakkavad enda peal läbi viima eksperimenti, et testida, kas väike promill veres mõjub hästi nende loomingulisusele ja sooritusele.

Poolaka Jan Komasa "Corpus Christi" on kirglik ja haarav lugu 20-aastasest Danielist, kes vabaneb noorte kinnipidamiskeskusest ja leidnud tööd Poola külakeses asuvas saeveskis, pihib kohalikule preestrile oma soovist asuda hoopis usulisele teele. See on tema keerulist minevikku arvestades võimatu, ent ometi lähevad asjad nii, et peagi võtab ta koguduse üle. Film kandideeris 2020. aasta Oscaritel parima rahvusvahelise filmi kategoorias.

Euroopa Filmiakadeemia ja Euroopa Parlament annavad Lux filmiauhinda välja alates 2007. aastast. Preemiaga toetatakse Euroopa filmilevi, mistõttu valmivad nomineeritud filmidele kõigis ametlikes Euroopa Liidu keeltes subtiitrid ning korraldatakse tasuta seansse. Alates 2021. aastast osaleb Euroopa parima filmi valimisel aktiivselt ka kinopublik.

PROGRAMM:

E 6.09 kell 19.00 "KOLLEKTIIV"
T 7.09 kell 17.15 "JÄRGMINE RING"
K 8.09 kell 17.15 "CORPUS CHRISTI"
N 9.09 kell 17.15 "KOLLEKTIIV"
L 11.09 kell 15.00 "JÄRGMINE RING"
P 12.09 kell 15.00 "CORPUS CHRISTI"
*Tasuta piletid saab välja võtta kino kassast seansi toimumise päeval.