„Me oleme nagu Titanic, kes üritab kõrvale põigata jäämägedest,” ütles PÖFFi juht Tiina Lokk pressikonverentsil koroonaviiruse pealetungiga seoses.

Viirusohutuse tagamiseks on ette valmistatud pikk ja põhjalik reeglistik, mis puudutab ka väliskülalisi, keda saabub PÖFFile ja selle filmitööstusüritusele Industry@Tallinn & Baltic Event ligemale tuhat.

Kokku on 12. novembril avataval Pimedate Ööde filmifestivalil neli võistlus- ja 12 eriprogrammi 34 maailma- ja 31 rahvusvahelise esilinastusega. Esindatud on 74 riigi filmikunst.

Festivali avafilm, Ildikó Enyedi „Minu abikaasa lugu” juhatab sisse tänavuse külalisriigi, oma filmikunsti 120. sünnipäeva tähistava Ungari fookusprogrammi, kus linastub üheksa uuemat ja kümme vanemat filmi – viimased kuuluvad sealse filmikunsti absoluutsesse tippu.

Näha saab ka teiste suurte festivalide auhinnatöid ja Oscari soosikuid, ekraanile jõuavad sellised filmid nagu Kenneth Branaghi „Belfast”, Pedro Almodóvari „Paralleelemad”, Wes Andersoni „Prantsuse lähetus”, Leos Caraxi „Annette”, Sean Bakeri „Punane rakett” ja Jonas Poher Rasmusseni „Põgenemine”.

Uusi Eesti filme on publiku ees seitse: Rainer Sarneti „Vaino Vahingu päevaraamat”, Ivar Murru „u.Q.”, Manfred Vainokivi „The Best of Salieri ehk Mina, Eesti režissöör”, Marta Pulga „Räägi ära”, Aleksander Otsa ja Kaidi Kleini „Päris Rannap”, Peeter Brambati ja Margit Mutso „100 aastat Eesti Arhitektide Liitu” ja Meel Paliale „Kiik, Kirves ja Igavese Armastuse Puu”.

Samuti näitab PÖFF eksklusiivselt Eesti kaastoodetud filme „Kupee nr 6” ja „Kapten Volkonogovi põgenemine”, mis on võitnud tunnustust juba mitmel pool maailmas.

Esimest korda leiab aset PÖFFi, Euroopa Filmiakadeemia ja rahvusvahelise filmiajakirjanike ühingu FIPRESCI koostööprojekt „Discovery showcase”. Ekraanile jõuavad Euroopa Filmiakadeemia aasta avastuse auhinnale kandideerivad debüütfilmid, mille autorid kohtuvad rahvusvahelises noorte filmikriitikute koolis osalevate tudengitega, lisaks toimub Tallinnas mitu noortele filmitegijatele mõeldud meistriklassi.

Põhivõistlusprogrammi žüriisse kuuluvad tänavu Mike Downey (Suurbritannia, žürii esimees), Francis Annan (Suurbritannia), Nisan Dağ (Türgi) , Eugen Tamberg (Eesti), Ulrich Thomsen (Taani), Teoniki Rożynek (Poola) ja Piret Tibbo-Hudgins (Eesti).

Debüütfilmide võistlusprogrammi žüriis on Jayro Bustamante (Guatemala, žürii esimees), Elfar Adalsteins (Island), Mostofa Sarwar Farooki (Bangladesh), Paul Thiltges (Luxembourg) ja Hayedeh Safiyari (Iraan) ning Balti filmide võistlusprogrammi žüriis Paolo Bertolin (Itaalia, žürii esimees), Marjorie Bendeck (Saksamaa) ja Ben Pullen (Suurbritannia).

„Põhjusega mässajad” võistlusprogrammi žürii töös osalevad Kazik Radwanski (Kanada, žürii esimees), Juris Kursietis (Läti) ja Rene van Pannevis (Suurbritannia), FIPRESCI žüriis Ola Salwa (Poola), Aleksander Huser (Norra) ja Maarja Hindoalla (Eesti) ja oikumeenilises žüriis Andres Põder, Justinius Ilmar Kiviloo, Marge-Marie Paas ja Tõnis Kark.

Pileteid kõigile PÖFFi seanssidele saab reedest osta festivali koduleheküljelt ja Piletilevist, samuti festivali piletikeskustest, mis avatakse Tallinna Solarise keskuses ja kinos Coca-Cola Plaza ning Tartu Kvartali keskuses. Põhiprogrammi piletihind on kaheksa, sooduspileti hind seitse eurot. Müügil on ka 10-, 25- ja 40-piletiline Hundipass, lisaks piiramatu piletite arvuga Toetaja ja Metseeni pass.

Alates 29. novembrist on avatud ka PÖFFi veebikino, mis on lahti kolm nädalat – kokku on kavas kuni 30 festivali filmi, mida saab vaadata üle terve Eesti. Alates 22. novembrist on samas nähtavad ka lühifilmide ja animatsiooni festivali PÖFF Shorts programmid.

Pimedate Ööde filmifestival leiab tänavu aset 12.–28. novembrini.

Vaata festivali KAVA!