Karjääri alguspunkt

Ülikooli lõppedes jäi näitlejal rohkem aega tegeleda asjadega, mis jäid õpingute tõttu tagaplaanile. “Saan nüüd rohkem perekonnaga suhelda, käia maal vanavanemate juures abis ning viimasel ajal olen hakanud ka taastama ja redisainima vana mööblit. Vabal ajal vaatan ka üsna palju sarju ja filme, käin jooksmas, ujumas ja ka taliujumas,” räägib Rainer enda paljudest hobidest. Näitleja alustas sellest hooajast karjääri Rakvere Teatris. “Oktoobris esietendus esimene lavastus, kus kaasa teen - Aare Toikka lavastatud "Suvitusromaan". Teatri kõrvalt olen teinud ka mõningaid väiksemad episoodilisi sutse seriaalis, kuid pigem olengi võtnud aega, et kolida ja tegeleda oma elu sisseseadmisega Rakveres,” on hooaeg Rakvere Teatris Raineri jaoks tegusat alanud.

Mitmetahuline karakter

Suvel osales Rainer “Süü” seriaali castingul ning õnn oli tema poolel – ta valiti Danieli rolli. Nõusoleku andmiseks polnud vaja pärast stsenaariumi lugemist kaua mõelda. “Mu tegelaskuju on läbi elanud väga suure trauma, mistõttu on tal iseenda ja oma minevikuga palju konflikte. Ta on olnud sunnitud aktsepteerima valet enda kohta, mis ei lase tal iseennast armastada. Valet uskudes on mu tegelane sellega lõpuks leppinud ja kujundanud inimesena iseendast omale väga keerulise pildi. Kuskil sisimas on siiski väike poiss, kes teab, kuidas asjad tegelikult on, aga aastatepikkune vale on selle väikese poisi nurka surunud ja vorminud temast mingis osas koletise. Ma ütleks, et ta otsib oma tõekspidamisi, on väga segaduses ja soovib eelkõige vabaneda valest. Soov on leida päris iseennast aga ta ei tea, mismoodi on õige või vale, kuna ta ei tea enam, kas ta on halb või hea inimene,” kirjeldab Rainer oma tegelaskuju sisemisi dilemmasid.

Kaevudes sügavamale

Rainer suhtus antud tegelaskuju ettevalmistusse väga põhjalikult. “Esialgu lugesin terviku korraga läbi ja lasin lool enda sees natuke settida. Võtsin ette enda stseenid ja töötasin teksti läbi, otsides ja püüdes aru saada, mis tegelast käivitab, millest ta mõtleb ja mida võib tunda. Õppisin teksti pähe ning kordasin seda omaette, et selle kaudu tegelasele veelgi lähemale jõuda. Kuna võtetel filmitakse stseene tihti ebakronoloogiliselt, siis tuleb lugu ja tegelase emotsionaalne areng endale eelnevalt hästi selgeks teha, et siis suuta erinevaid stseene täpselt mängida,” kirjeldab ta ettevalmistusprotsessi.

Oma rolli sisse elamiseks on Raineril välja kujunenud omamoodi teekond, et vastava rolli iseloom publikuni tuua. “See on protsess, millele tuleb pühenduda. Kuigi see on iga rolli puhul mõneti erinev ja vahel lihtsam, vahel keerulisem, siis iga kord on see huvitav. Kui mu tegelane minus huvi tekitab, siis mu sisemuses avaneb mitmeid erinevaid võimalusi, kuidas rolli luua. Nendest kujutluspiltidest või tundeaimdustest saan hiljem valida, mida kasutusse võtta. Mõnikord juhtub see justkui iseenesest, kuid mõnikord tuleb endas sügavamale kaevuda,” tunnistab näitleja.

Sünged rollid

Mõnikord seostatakse näitlejaid kindlat tüüpi rollidega ja see muster võib korduda terve karjääri jooksul. Raineri sõnul on tal juba praegu välja kujunenud tüpaaž, milles ta end ikka ja jälle avastab. “Olen tähele pannud, et satun tihtipeale mängima pigem süngeid, väga tõsiste teemadega tegelevaid tegelasi. Ka see roll andis mulle taaskord võimaluse kaevuda inimese psühholoogia tumedamatesse kihtidesse ja uurida inimese varjulisemat külge. Õnneks on seal iga kord avastamist küllaga, kuid selliste teemadega tegelemisel on oluline osata hoida distantsi iseenda ja rolli vahel. Et rolli mõtted ja tunded minusse endasse liiga kauaks ringlema ei jääks. Selline rolli iseenda kaudu üles ehitamine ja laiali lammutamine on jällegi iga kord erinev, seega õpingi ka seda iga kord uuesti,” toonitab Rainer rolli sisse- ja väljaelamise oskuse olulisust näitleja arsenalis. Rainer ootab huviga tulevasi filmi ja sarjarolle ning vahetaks hea meelega sünged rollid ka komöödia vastu. “Peaasi, et leiaksin loost midagi, mis mind kõnetaks või mis pakuks väljakutset,” lisab ta.

Elisa originaalsari “Süü” on toodetud Warner Brothers International Television Productioni stsenaariumi põhjal ning loo keskpunktiks on 12 aastat tagasi toimunud traagiline pisipoja surm, mis on isa Sepot (Rasmus Kaljujärv) ja tema ülejäänud perekonda aastaid saatnud. Lugu saab oma jätku 2021.aasta suvisel puhkusereisil Saaremaale. Lootus muretust puhkusest puruneb aga ühe anonüümse ähvarduskirja tõttu. Sellest hetkest hakkab hargnema sündmuste jada, mis lõpetab vaikimisvanded ning tõstab pinnale sünged saladused. "Süüs" stuvad üles Rasmus Kaljujärv, Jaan Rekkor, Epp Eespäev, Ott Sepp, Maarja Jakobson, Sandra Uusberg, Ago Anderson jpt. Seriaali režissöör on Priit Pius.

Seriaal esilinastub 19.novembril Pimedate Ööde filmivestivalil ja Elisa Huubis.