1. Jonah Hill — "Wall Streeti hunt" ("The Wolf of Wall Street", 2013)

Martin Scorsese parimate filmide hulka kuuluv viiele Oscarile kandideerinud "Wall Streeti hunt" on hämmastav, sest tõestas taaskord, et Scorsese võib ette võtta mis tahes žanri ja tulemuseks on ikka meistriteos. Me räägime režissöörist, kelle järgmiseks filmiks kujunes kaua aega töös olnud "Vaikus" ("Silence"), mis küll ei võetud pooltki nii hästi vastu ning teenis ainult ühe Oscari nominatsiooni, kuid isegi see näitab meistri võimekust teha väga erinevaid filme.

"Wall Streeti hundi" staar oli küll Leonardo DiCaprio, kuid tema kõrval säras ka uustulnuk Margot Robbie ja komöödianäilteja Jonah Hill, kes säras DiCaprio kõrval vahest kõige eredamalt. DiCaprio sai rolli eest 25 miljonit dollarit, aga selleks ajaks juba väga paljudes filmides osalenud Hill teenis kõigest 60 000 dollarit. Hill ei hakanud isegi numbri osas vaidlema, vaid nõustus osalema kohe, sest võimalus Scorsese ja DiCaprioga samas filmis osaleda oli liiga hea, et pakkumisest ära öelda.

Hill teenis rolli eest karjääri teise Oscari nominatsiooni ning pärast seda ei pidanud ta enam väikse palganumbri pärast põdema.

2. Tom Cruise — "Magnoolia" ("Magnolia", 1999)

Enne 1999. aastat juba Hollywoodi superstaariks kujunenud ja miljonite suuruste palganumbritega harjunud Tom Cruise teenis Paul Thomas Andersoni filmi rolli eest kõigest 100 000 dollarit.

Toona pigem esimese "Võimatu missiooni", "Intervjuu vampiiriga" ja "Jerry Maguire" rollide poolest tuntud Cruise ei hoolinudki sel hetkel rahast, sest talle meeldis väga Paul Thomas Andersoni stsenaarium ning eks oma rolli mängis ka võimalus osa saada USA autorikino tipu filmist.

Cruise teenis rolli eest ka Kuldgloobuse ning film ise kandideeris kolmele Oscarile. Vahel ei tasugi raha peale mõelda, vaid arvestada hoopis kvaliteetfilmi väärtustega.

3. Brad Pitt — "Thelma ja Louise" ("Thelma & Louise", 1991)

Maailma suurim filmistaar teenis Ridley Scotti kuuele Oscarile kandideerinud ja neist ühe võitnud 1991. aasta nüüdse kultusklassiku eest kõigest 6000 dollarit.

Raske ette kujutada, kui arvestada, et Pitt sai näiteks 2014. aasta "Raevu" ("Fury") ja 2013. aasta "Z maailmasõja" eest 20 miljonit, Quentin Tarantino 2009. aasta "Vääritud tõprad" ("Inglourious Basterds") eest 10 miljonit ja näiteks 2011. aasta draama "Edu valem" ("Moneyball") tõi talle 15 miljonit dollarit.

6000 dollarit on samas täiesti mõistetav, kui arvestada, et 1991. aastal polnud Pitt veel mitte keegi ning see roll tõi talle vajalikus koguses tähelepanu, et saada näiteks hiljem roll 2001. aasta krimikomöödias "Oceani 11 - kõrged panused" ("Ocean's Eleven"), mille eest teenis näitleja juba 30 miljonit dollarit. Samas filmis peaosa mänginud George Clooney teenis "kõigest" 20 miljonit dollarit.

4. Harrison Ford - "Star Wars: Osa IV - Uus lootus" ("Star Wars: Episode IV - A New Hope", 1977)

Harrison Ford teenis esimese "Star Warsi" filmi eest 10 000 dollarit ning seni viimane osa "Jõud tärkab" ("The Force Awakens") tõi talle hoopis 15 miljonit samal ajal kui seeria värsked staarid John Boyega ja Daisy Ridley teenisid 100 000 - 300 000 dollarit.

Fordi jaoks jäi "Jõud tärkab" ka viimaseks "Star Warsi" filmiks ning tegelikult kõlab see kõik ainult loomulikult, et 1977. aastal tundmatu näitleja teenis tänase päeva tuntust arvestades toona ainult 10 000 dollarit.

Siinkohal peab arvestama ka eelarvete suuruseid: 1977. aasta "Star Wars" tehti 11 miljoni eest ning teenis tagasi üle 775 miljoni, aga 2015. aasta "Jõud tärkab" tehti 245 miljoni eest ning teenis tagasi üle 2 miljardi. Niisiis polnud suur patt maksta Fordile 15 miljonit eelarvest, sest film teenis kõik niikuinii mitmekordselt tagasi ning näitlejale kukkus sealtki nii mõnigi hilisem protsent.

5. Jennifer Lawrence — "Paljad luud" ("Winter's Bone", 2010)

Jennifer Lawrence'i edulugu on vahest üks kiiremaid ja säravamaid.

2010. aastal osales näitleja suurepärases draamas "Paljad luud", mis tõi talle küll ainult 3000 dollari suuruse palgatšeki, aga ka esimese Oscari nominatsiooni, mis omakorda tähendas, et Lawrence'i jaoks olid edaspidi kõik uksed avatud.

Järgnesid aina suurenevate palganumbritega rollid filmides "X-Mehed: Esimene klass" ("X-Men: First Class", 2011) ja selle senised kaks järge, "Näljamängud" ("The Hunger Games", 2012) ja selle kolm järge, "Õnneteraapia" ("Silver Linings Playbook", 2012), "Ameerika afäär" ("American Hustle", 2013), "Serena" (2014), "Joy" (2015), "Reisijad" ("Passengers", 2016), "ema!" ja spioonipõnevik "Red Sparrow". Peale oma esimest Oscari võitu on Lawrence kandideerinud veel kolm korda Oscarile.

Kui Lawrence sai oma läbimurde rolli eest 2010. aastal 3000 dollarit, siis näiteks "Reisijad" ("Passengers") tõi talle hoopis 20 miljonit ja palganumber on tõusnud nii kõrgeks kõigest kuue aastaga.