Kui oled Viaplay kasutaja

1. “Valerian ja tuhande planeedi linn” (2017)

Valerian (Dane DeHaan) ja Laureline (Cara Delevingne) on kogu universumis korda hoidvad inimterritooriumite valitsuse eriagendid. Valeriani ja Laureline’i ülemus (Clive Owen) saadab nad missioonile vapustavasse galaktikatevahelisse linna Alpha, mis on kõikjalt universumist pärit tuhandetest liikidest koosnev üha kasvav metropol.

Alpha 17 miljonit elanikku on aja jooksul segunenud. Nad on ühendanud oma anded, tehnoloogia ja ressursid kõigi hüvanguks. Kuid kahjuks ei ole kõigil samad eesmärgid. Tegutsema on asunud nähtamatud jõud, mis meie rassi suurde ohtu seavad.

2. “1944” (2015)

Elmo Nüganeni mängufilm "1944" käsitleb 1944. aasta sõjasündmusi Eestis. Tegevus hargneb Sinimägede lahingutest juulis kuni Sõrve sääre vallutamiseni Punaarmee poolt novembri lõpus. Sõda näidatakse mõlema osapoole – Saksa armees ja Punaväes sõdivate eestlaste silme läbi. Valikuid tuleb langetada mitte ainult sõduritel, vaid ka nende lähedastel.

3. “Putukate salajane elu: Võluaed” (2017)

Kui heasüdamlik rändartist ja nutikas ritsikas Apollo satub Naljakate Väikeste Putukate külla, ootab kuningriiki peatselt katastroof. Armastatud valitseva mesilasema Kuninganna Margarita armukade ja reetlik nõbu Heidi Herilane laseb ta röövida ning üritab kuriteo eest süüdi lavastada Apollot, põhjustades mesitarus paanikat ja meeleheidet.

Heidil on abiks Kahjurid, kes hoiavad Margaritat vangis, kuni ta saab troonile asuda. Apollo asub aga uute sõpradega ohtlikule päästemissioonile. Vahva vaprate Väikeste Putukate seltskond trotsib ohte ja paneb oma leidlikkuse tööle, et päästa mesilasema ja taru.

4. “Boss beebi” (2017)

Tim Templeton on oma vanemate tähelepanu keskpunktis. Kuni hetkeni, mil ta kohtub oma uue vennaga – peenes ülikonnas ärivaistuga beebiga. Nad asuvad vendadele kohaselt kohe üksteisega sõdima – alandavatest vempudest kuni mõõduka puskimiseni. Ent nad unustavad oma erimeelsused, kui boss beebi oma peamise plaaniga lagedale tuleb – ta kavatseb võita tagasi tähelepanu, mida pööratakse nende peamistele rivaalidele, armsatele kutsikatele.

Koos kirju lastekambaga üritab see veider paar saboteerida peatselt toimuvat lemmikloomade kokkutulekut, et võita beebidele tagasi positsioon nunnupüramiidi tipus.Tegelastele andsid hääle Raivo E. Tamm, Ron Jonathan Singson, Toomas Tross, Veikko Täär, Katariina Unt, Juss Haasma, Aleksander Eelmaa, Jarmo Reha, Anna Pauliine Kaare, Lennart Võigemast, Garmen Tabor, Tõnis Niinemets, Merit Männiste, Lorete Müürsepp, Mark Oja.

5. “Kuidas olla vallaline” (2016)

Alice töötab New Yorgis juristi abina ning kui ta oma kauaaegse partneri Joshiga suhte katkestab, innustab ta joogilembene ja pöörane sõber Robin teda vallalise elustiiliga tutvuma. Ta vanem õde Meg üritab samaaegselt karjääri teha ning kodu luua.

Teiste hulgas kohtuvad nad ka klassikalise romantiku Lucyga, kes otsib seda ühte ja õiget, ning baarimees Tomiga, kes naudib järjestikuseid üheöösuhteid, unistades samas millestki tähendusrikkamast.

6. “Pahad emmed 2” (2017)

"Pahad emmed 2“ on järg 2016. aasta filmile „Pahad emmed“. Filmi peategelased Amy, Kiki ja Carla kehastasid vabadust. Vabadust asju vussi keerata. Vabadust anda endast parim ja siiski äparduda.

"Pahad emmed 2“ ühendab sellesama tõelise emaduse vaimu ja jõulupühad. Linateos toob meieni loo kolmest alahinnatud ja ülekoormatud emast, kes hakkavad vastu iga ema Super Bowli, jõuludega, kaasas käivatele raskustele ja ootustele. Nagu ideaalsete jõulude korraldamine poleks niigi raske, peavad emad sel aastal võõrustama ka enda emasid. Amy, Carla ja Kiki avastavad, mis on tegelikult jõuludel kõige olulisem, ning saavad oma emadega lähedasemaks.

Osades Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell, Cheryl Hines, Christine Baranski ja Susan Sarandon

7. “Kao ära” (2017)

Chris on jõudnud oma pruudi Rose'iga sinnamaani, et on aeg kohtuda neiu vanematega, ja ta kutsutakse nädalavahetuseks Rose'i vanemate maakodusse.

Esmalt arvab Chris, et neiu perekonna liialdatult külalislahke käitumine on tingitud närvilisest suhtumisest tütre mustanahalise kallima vastu, ent nädalavahetuse edenedes paljastavad mitmed aina kohutavamad avastused talle tõe, mida ta poleks eales oodata osanud.

8. “Lõbumehed” (sari, 2017)

Belgias valminud musta komöödia keskmes on kolm agarat gigolot ning nende sekretär, kes otsustavad end proovile panna pervetidest kubisevas eskordiäris. Kui oidu ega ärivaistu pole meestel üleliia, siis testosterooni ja metsikut pealehakkamist on äri alustamiseks rohkem kui küll.

9. “Sõbrad” (sari, 1994-2004)

Rohkelt auhinnatud maailmakuulus komöödiasari "Friends" ehk "Sõbrad" jälgib kuue New Yorgis elava sõbra igapäevaelu.

10. “Tabu” (sari, 2017-)

James Keziah Delaney naaseb 1814. aastal Londonisse, et võtta osa oma vastlahkunud isa matustelt. Kadunuks peetud mehe ootamatu tagasitulek ärritab mitmeid asjaosalisi, kelle eesmärk on iga hinna eest omastada Jamesi vastne pärand. Delaney asub kindlameelselt üles ehitama elavate kirjast lahkunud isa kaubalaevandusettevõtet, ent vandenõudest, mõrvast ja reeturlusest läbi imbunud Londonis ei saa see kerge olema.

Salapärase ja sünge põnevussarja peaosas mängib rolli eest ülistusi pälvinud Tom Hardy, kes on ühtlasi üks sarja stsenaristidest.

Kui oled Elisa kasutaja

Elisa soovitused nädalavahetuseks sisaldavad endas midagi kõigile, aga eelkõige toome esile Eesti tuntud rokkansambli Ruja, mille kontsertfilm ja taasühinemiskontsert on kõigile Elamuse klientidele värskelt saadaval. Elisa Elamuse videolaenutusest soovitame vaadata järgmisi filme:

1. "Eesti muld ja Eesti Ruja"

Loe ka arvustust.

2. "Ruja taasühinemiskontsert Tallinna lauluväljakul"

3. "Klassikokkutulek 2: Pulmad ja Matused"

4. "Nähtamatu niit"

5. "Rampage: Purustajad"

Lineaar televisioonist või järelvaatamisest soovitame vaadata:

1. "August 1991“ (20.08 ETV)

2. "Borat" (17.08 TV6)

Kui oled Telia kasutaja

Taasiseseisvumispäeva nädalavahetuseks soovitame seekord eelkõige kodumaiseid teoseid:

1. "Klassikokkutulek 2" (homsest ehk alates 18.08 saadaval Telia videolaenutuses)

2. Ruja dokumentaal ja täispikk kontsert "Eesti muld ja Eesti Ruja"

Loe ka arvustust.

3. "Seltsimees laps" (saadaval eksklusiivselt Telia videolaenutuses)

4. "Portugal" (saadaval eksklusiivselt Telia videolaenutuses)

Lisaks on meie videolaenutuses võimalik ära vaadata kõik kodumaise draamasarja "Litsid" ja krimisarja "Lõks" osad.

Kui oled Netflixi kasutaja

1. Better Call Saul" - 4. hooaeg

Kvaliteetsest draamaseriaalist "Breaking Bad" sündinud "Better Call Saul" ja selle 4. hooaeg alustas hiljuti Netflixis, kuid 10 osast koosnevat uut hooaega saab praegu vaadata ainult kahe osa jagu. Netflix ei lasknud korraga kõiki episoode välja, vaid selle asemel ilmuvad uued osad iga nädala teisipäeval.

2. "The Blues Brothers"

Filmi tasub vaadata nii John Belushi kui ka Dan Aykroydi pärast, aga ka seepärast, et filmis lööb kaasa just hiljuti meie hulgast lahkunud soulikuninganna Aretha Franklin.

3. "The Alienist"

Daniel Brühl, Luke Evans ja Dakota Fanning mängivad selles psühholoogises draamas 1896. aasta New Yorgis tegutseva mõrvauurijate meeskonnaliikmeid, kes hakkavad taga otsima mõrvarit, kelle ohvriteks on kodutud lapsed. Seriaalile kuulutati välja ka teine hooaeg, mis kannab nime "The Angel of Darkness".

4. "Arrival"

See on ligi kahetunnine aeglaselt hargnev lugu, milles on tähtsal kohal sünge ja pahaendeline õhustik. Ma ise tähistan taolist kogemust sõnaga "seisundifilm". Selge sirgjoonelise põnevuse serveerimine pole üldse prioriteet. Hiljutisematest tuntud filmidest meenuvad võrdluses kohe esmajoones Christopher Nolani "Interstellar" ("Tähtedevaheline") ja pildikeele poolest ka Terrence Malicki "The Tree of Life" ("Elupuu").

5. "Mother!"

On see (kunstiliselt ilutsev) õudukas? On see poliitiline allegooria? Eri inimesed loevad siit nimelt välja väga erinevaid sõnumeid, näiteks seda, et teos kutsub üles keskkonda päästma või patriarhaalsele maailmakorrale selga pöörama või immigrantide probleemile selget kiiret lahendust leidma, et arenenud ühiskonda hävingust päästa… Veel on see vaadeldav spirituaalse filmina, olgu siis piiblipõhisena või mitte.

6. "Lost in Space"

See klassikalise ulmeseriaali uus nägemus kasvab aeglaselt külge, kuid kui jääda lõpuni, siis tasub see end mitmekordselt ära.

7. "Anne with an E"

Lucy Maud Montgomery 1908. aasta romaanil "Roheliste Viilkatuste Anne" ("Anne of Green Gables") põhinev seriaal "Anne with an E" 1. hooaeg linastus Netflixis juba eelmisel aastal, kuid selle 2. hooaeg algas juba sel suvel ning kolmas hooaeg on juba kinnitatud ka järgmiseks aastaks.

8. "Võimatu missioon: Salajane rahvas"

Seeria kuues osa "Tagajärjed" on praegu kinodes. Miks mitte vaadata mälu värskendamiseks ära ka eelmine osa?

9. "Annihilation"

USA ja Suurbritannia kinodes linastunud "Häving" pidi jõudma ka Eesti ja Euroopa kinodesse, kuid filmistuudio Paramount hakkas kartma, et Alex Garlandi ("Ex Machina") uus film on liiga keeruline ja sügav, mistõttu müüdi see hoopis Netflixile.

"Häving" ("Annihilation") on ekraniseering kolmeosalise romaaniseeria "Lõunaringkond“ ("Southern Reach") esimesest osast. Film räägib loo bioloogist, kes suundub meeskonnaga eluohtlikule missioonile, et mõista tema abikaasa kadumise tagamaid. Otsingud muudab keerulisemaks Ameerikas asuv suletud piirkond, kus loodusseadused enam ei kehti.

2014. aasta parimate filmide sekka nimetatud ning Oscarite jagamisel visuaalefektide kategoorias võitnud "Ex Machina" stsenaristi ja režissööri Alex Garlandi (kirjutas ka "Dreddi", "Never Let Me Go", videomängu "Enslaved: Odyssey to the West" ja Danny Boyle'i "28 Days Later", "Sunshine", "The Beach") uueks projektiks oli Jeff VanderMeeri sürrealistliku ulmeromaani "Häving" ("Annihilation") ekraniseering.

"Häving" on jalustrabav ulme, mida võib nimetada ka aasta üheks parimaks õudusfilmiks, sest just selle filmi ajal tundsin ekraanil nähtu pärast lausa külmavärinaid.

10. "Disenchantment"

Tegu on "Simpsonite" ja "Futurama" looja Matt Groeningi uhiuue seriaaliga, mis linastub ainult Netflixis.

Kui oled Amazon Prime Video kasutaja

1. "The Man In the High Castle"

Amazoni seni parimad toodetud seriaal on näiteks Philip K. Dicki samanimelisel romaanil kaudselt põhinev "The Man in the High Castle".

2. "The Grand Tour"

3. "American Gods"


4. "Electric Dreams"

5. "Inside Man"

Kuna just jõudis kinodesse Spike Lee uus film "BlacKkKlansman: Must mees klannis", siis tasub kindlasti ära vaadata ka tema 2006. aasta kaval krimithriller, kus peaosades Denzel Washington, Jodie Foster ja Clive Owen.

6. "Võimatu missioon" 1- 4

Kui Netflixis saab praegu vaadata ainult seeria viiendat osa "Võimatu missioon: Salajane rahvas", siis Amazonis on olemas eelmised neli osa ja kui arvestada, et kuues osa "Tagajärjed" on praegu kinodes, siis ongi viimane aeg need esimest korda üle vaadata või lihtsalt mälu värskendada.

7. "Mr. Robot"

Eelmisel aastal kinnitati, et kõrgelt hinnatud "Mr. Robot" saab ka 4. hooaja. Õnneks on Amazonis olemas ka kolm eelmist. Kui miski muu seda seriaali vaatama ei meelita, siis võib olla see, et peategelast kehastab Rami Malek, kes astus varsti linastuva Queeni eluloofilmi "Bohemian Rhapsody" jaoks Freddie Mercury rolli.

8. "Mamma Mia!"

Ülieduka muusikali teine osa on veel kinodes ja need vähesed, kes pole veel esimest osa vaadanud, saavad seda Amazoni vahendusel teha.

9. "Grease"

"Grease" sai 16. juunil 40 aastat vanaks! Kas kujutate ette, et juba nii palju aega on möödas? Film ja selle näitlejad jäävad küll vanemaks, aga kõik need laulud on siiski ajatud.

10. "Back to the Future" 1-3

Kõik kolm Robert Zemeckise klassikalist ulmekomöödiat on Amazonis olemas ja kui nimetada midagi ajatuks klassikaks, siis vähemalt seeria esimene osa on seda kindlasti.